Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Pórszombat-Pusztaapáti-Szilvágy

2017. május 23. 09:04 - Andre Lowoa

Pórszombat 373 lakosú község Zalalövőtől 17 kilométerre, délre fekszik. A Pór “paraszt” jelentésű személynév már a település első írásos említésekor, 1425-ben ott található a néven: Porzombathia. Az utótag a Nagyszombat, Rimaszombat, stb. féle nevekkel együtt arra utal, hogy a heti piacot vagy vásárt szombaton tartották, miután Szent László király megtiltotta a vasárnapi vásározást, piacozást.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/


Jézus Szíve-templom


A templom 2002-ben készült.




Pusztaapáti 43 lakosú község Zalalövőtől 25 kilométerre, délre fekszik. 1412: Apathi. A név arra utal, hogy ez a falu valamikor, valamelyik apátságé volt. 1773-ban tűnik fel a település jelzője: Puszta /apáti/, amely a török alatti elpusztásodásra utal. 1934-ben épült vadászkúria ad szállást az ideérkező vadászoknak. A környező erdők gazdag vadállománya (őz, szarvas, vaddisznó) miatt gyakori a vendég, akiket meleg vendégszeretettel fogadnak a falu lakói.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/


Jézus Szíve-iskolakápolna







Szilvágy 240 lakosú község Lentitől 19 kilométerre, északkeletre fekszik. Első írásos említése 1343-ban: Ozyagh. 1773-ban már Szilvágy szerepel.
Római katolikus haranglába a XIX. század első felében épült, előtte fakereszt pléh korpusszal.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/


Szent István jobbja-templom

 

1343-ból két Szilvágyról értesülünk, az egyikben Szent Márton tiszteletére épült templom állott. 1389-ben Alsó- és Felsőszilvágy néven szerepel, 1421-ben a plébánosa János. A török harcok idején annyira elpusztult a falu, hogy 1617-ben adómentességet élvezett emiatt. 1703-ban 20 család lakta. 1778-ban állt még egy romosodó templom Szent Adorján tiszteletére, ám az 1811. évi összeírás már erről sem tesz említést. Ekkor lett Nova fíliája (leányegyháza).

A szentmisék iskolákban, szabadtéren, pajtában, majd a kultúrházban voltak. De a szilvágyiak a mostoha körülmények között is megőrizték hitüket. 1993-ban döntött a falu, hogy templomot épít. Az önkormányzat Simon Ferenc polgármesterrel az élén, Bécs Jenő és Németh Dezső képviselőkkel magáévá tette a templomépítés ügyét. 1993. június 16-án történt az első kapavágás. 1994. április 30-ra az épület elkészült. Ideiglenes oltár és ülőhelyek kerültek a templomba. 1994. május 8-án volt az első szentmise. A nyár folyamán elkészült a belső berendezés.

Így érkezett el a nap: Dr. Konkoly István megyéspüspök ünneplő hívek sokaságától körülvéve 1994. augusztus 7-én fölszentelte Szilvágy új templomát a Szent Jobb tiszteletére. Búcsúnap május utolsó vasárnapja. Második búcsú október utolsó vasárnapja.

komment
süti beállítások módosítása