Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Alsószenterzsébet-Csesztreg-Felsőszenterzsébet-Kerkafalva-Kerkakutas-Magyarföld-Ramocsa

2017. május 22. 08:07 - Andre Lowoa

Alsószenterzsébet 88 lakosú község Lentitől 17 kilométerre, észak-északnyugatra fekszik. Alsószenterzsébet lakóinak többsége a mezőgazdaságból él, a családok növénytermesztéssel, állattenyésztéssel foglalkoznak.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/





Csesztreg 853 lakosú község Lentitől északra, 9 kilométerre fekszik a Kerka-partján. A település első említése Cheztregh néven 1334/1347-ben. A név szláv eredetű. A falu mindmáig megőrizte néphagyományait (húshagyó kedd, húsvéti locsolás, olajütés, májusfa-állítás, szüreti felvonulás, lucázás, betlehemezés, pásztorjárás), amely segítette a civil önszerveződések létrejöttét. A külföldi tőkebevonással létrejött két ipari üzem mellett jelentős foglalkoztató még egy építőipari szolgáltató cég, a termelőszövetkezet és az ÁFÉSZ. A faluban került elhelyezésre a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány kistérségi irodája.
Római katolikus temploma eredetileg román stílusban a XIII. században épült, de a XV. században gótikus stílusban átépítették, majd 1803-ban barokk külsőt is kap. A templom freskóit ifjabb Dorfmeister István készítette 1803-ban. Az 1975-ös műemléki felújítása során feltárták a szentély befalazott csúcsíves ablakait.
Pásztorháza a XIX. században épült boronafedelű Zsúpfedeles ház, ma múzeum. Csesztregen megtalálható, Kerkai Jenő mellszobra, aki jezsuita páter, a falu szülötte, a KALOT megalapítója volt.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/


Szent Móric-templom


A templom a XII. században épült, román stílusban, a XV. században gótikus stílusban átépítették. Az 1803-ban átalakították barokk stílusban. Ekkor készültek a templomot díszitő freskók, melyek ifj. Dorffmeister István munkái.




Kerkafalva 141 lakosú község Zalalövőtől 12 kilométerre, délnyugatra fekszik. A település mai neve két falu korábbi egyesítéséből alakult 1950-ben. Kerkafalva az Őrség gyepűvonalának a szélén, Vas és Zala megye határán helyezkedik el. Földrajzi fekvéséből adódóan szép s idegenforgalmilag vonzó, ám mégis hátrányos helyzetű település, mert a megyeszékhelytől távol esik. Az önkormányzat tervezi a község határában lévő melegvizes termálkút hasznosítását.
A község nevezetessége az 1913-ban épült barokk stílusú templom.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/






Kerkakutas 152 lakosú község Zalalövőtől 16 kilométerre, délnyugatra fekszik. A településnek 1334-ben még Hetkutas, Kutus, azaz Hétkutas illetőleg Kutas volt a neve, amely bővízű forrásokra, kutakra utal. Kerka Kutas alakban először 1799-ben fordul elő.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/


Szent István király-templom





Magyarföld 44 lakosú község Őriszentpétertől 12 kilométerre, délre fekszik. A szájhagyomány szerint Magyarföldet vendek, svábok, szlovének és tótok alapították a XIV. században. A község földrajzi-turisztikai szempontból a legkényesebb igényeknek is megfelel. Az elhagyott, üres házakat az elmúlt években városi emberek vásárolták meg, s akadnak új letelepedők is.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/


Ökumenikus templom

 

Az építkezések 2009. pünkösdjén kezdődtek, és bő egy év alatt készült el a fából készült  ökumenikus templom.

2010. június 19-én lett felszentelve.





Ramocsa 38 lakosú község Őriszentpétertől 13 kilométerre, délre fekszik. A település neve először 1378-ban bukkant fel: Ramacha. A településen élő két felekezet, a katolikus és a reformátusok békés együttélését szimbolizálja az 1993-ban épített harangláb, melynek tetején mind a kereszt, mind pedig a csillag megtalálható.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/






komment
süti beállítások módosítása