Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Csömödér-Hernyék-Kissziget-Zebecke

2017. május 21. 08:42 - Andre Lowoa

Csömödér 683 lakosú község a 23-as/Rédics-Zalaegerszeg/ és a 305-ös/Csömödér-Kistolmács/ vasútvonalak mentén, Lentitől 8 kilométerre, keletre fekszik a Szarvasitató-patak völgyében A község déli határában találkozik az Alsó-Válicka a Csertával. A falu határában az 1920-as évek óta folyik iparszerű erdőgazdálkodás.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/





Hernyék 116 lakosú község a 75-ös főközlekedési út mellett Lentitől 12 kilométerre, kelet-északkeletre fekszik. Első említése 1324/1336-ban: Herneek.
A falu határában álló vadászkastély és a közeli csömödéri halastó a természet kedvelőinek pompás lehetőséget nyújt pihenésre és kikapcsolódásra.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/


Hernyéki misézőhely

 

A falu a Zalai dombság ellaposodott, Észak-Dél irányú, Dél felé, a Cserta völgye irányába lejtő, enyhén szabdalt dombok hátán fekszik. Határát vegyesen fenyő és lombos erdők alkotják. Ez mindig is meghatározta az itt élők életmódját: Hernyék a "vargánya hazája".

Első említése 1322-ből származik, Hernech alakban.

A falu Pákához tartozott, mely ekkor, az 1770-es években 18 települést látott el.
1860-ban megalakult a pákai körjegyzőség, ők is csatlakoztak hozzá. Ez az állapot 1922. január l-ig tartott, amikor a megalakított csömödéri körjegyzőséghez csatolták őket.

Hernyék több évszázados kapcsolatrendszert felszámolva 2007. augusztusában egyházilag a novai plébániához került, mely jelenleg is ellátja a kisközséget.

Hernyék saját templommal nem rendelkezik, így a szentmisék az Önkormányzat jóvoltából rendelkezésre álló helyiségben, az Önkormányzatnak, könyvtárnak és orvosi rendelőnek is helyt adó kultúrházban kerülnek megtartásra. Igazi búcsúnap hiányában a községben hagyományteremtő szándékkal néhány éve szeptember első vasárnapján megtartják a "Vargánya fesztivált".








Kissziget 195 lakosú község Lentitől 12 kilométerre, keletre fekszik. A község neve 1426-ban még Zigeth, de a Kis előtag már 1773-ban megjelent a falu nevében.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/


Magyarok Nagyasszonya-kápolna






Zebecke 96 lakosú község Lentitől 17 kilométerre, keletre fekszik. Említése 1328-ban: Zebuske, 1349-ben: Sebecke, 1773-ban: Zebecke. A Göcseji Múzeumban állandó kiállításon bemutatott Zebecke-makett néprajzi és építészeti szempontból Zalában egyedülállónak tekinthető.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/

Kármel-hegyi Boldogasszony-misézőhely

 

Első okleveles említése 1328-ból való. A falu már 1389-ben Páka filiája.
A török időben meglehetősen gyakran szenvedte a falu lakossága a portyázó csapatok erőszakoskodásait.

község arculata története folyamán sokat változott. Mégis a mai napig megszemlélhető a század eleji magyar falu településszerkezete. A 100 fő alatti lakosszámú, 52 házaból álló  település jelenleg a Csömödéri Körjegyzőséghez tartozik.

A falu nevezetességei: a harangláb és a zalaegerszegi Göcseji Múzeumban található falumodellje.

A település évszázados kapcsolatai kerültek elvágásra azáltal, hogy 2007-ben egyházilag Pákától elcsatolva Nova filiájává lett. A kisközség saját templommal nem rendelkezik, így a szentmisék egy, a haranglábbal szemben található, családi házból kialakított imaházban kerülnek megtartásra. Az épület átalakítása s e célra való használatba vétele Mester Vince volt pákai plébánosnak köszönhető.
komment
süti beállítások módosítása