Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Bödeháza-Gáborjánháza-Szijártóháza-Zalaszombatfa

2017. május 21. 10:15 - Andre Lowoa

Bödeháza 82 lakosú község, Lentitől 14 kilométerre, északnyugatra fekszik. 1389-ben említették először a falut, Bedehaza néven. A hetési falu határának védett növénye a tőzike. A közelmúltig élt itt a tájegységre oly jellemző szokás: az olajütés, amelyet február-március táján végeztek az egyes családok kalákában.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/



Urunk mennybemenetele-templom



Szentistvánlaki Szent István király-templom






Gáborjánháza 81 lakosú község, Lentitől 10 kilométerre, északnyugatra fekszik. A település első írásos említése 1389-ben: Gabrianhaza. A Gábor személynévnek a régi magyarban használatos Gabrián személynévből eredeztethető. A község a Hetés tájegységhez tartozó, ahol a tökmagtermelésnek nagy hagyományai voltak és vannak. A hetési szőttest előállító Szombathelyi Házipari Szövetkezet évekig itt működött. A hetési népviselet egyes ruhadarabjai még itt-ott megtalálhatók.
Római katolikus temploma az Esterházy kegyúr támogatásával épült a trianoni határ meghúzása után 1927-1934 között. Azelőtt a ma Szlovéniában lévő Dobronakra jártak misére. A falu közvetlenül az országhatár mellett fekszik.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/


Nagyboldogasszony-templom






Szíjártóháza 44 lakosú község Lentitől 12 kilométerre, északnyugatra fekszik. 1389-ben: Zyugyarthuohaza, megy feltehetően a szijgyártó foglalkozásnév és a lakóhelye, otthona jelentésű -háza összetétele.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/







Zalaszombatfa 60 lakosú hetési község Lentitől északnyugatra, 14 kilométerre fekszik. 1335-ben: Zombothfuolde, 1598-ban: Zombat falua, 1696-ban: Szombatfa, 1898-ban: Zalaszombatfa. Egy Szombat személynevű itteni föltehetően első birtokosra utal, annak a földjére, házára. A Zala- előtag különböztette meg a mai Burgenlandban lévő Szombatfa-tól. /Ma Sumetondorf/.
A híres hetési szőttes készítése a régmúltra tekint vissza. Jelenleg a Petőfi úton lakó Fehér Etelka otthonában sző még. A másik néprajzi érdekessége a hetési falunak a fumu, a baba alakú lakodalmi kalács.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/

Szent Péter és Pál-templom







komment
süti beállítások módosítása