Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Szentkozmadombja-Zalatárnok

2017. május 20. 18:07 - Andre Lowoa

Szentkozmadombja 115 lakosú község Zalaegerszegtől 22 kilométerre, délnyugatra fekszik. A községet 1513-ban Ewry Kozmadamyan, 1880-ban Szt. Kozmadomb néven említik. A falu egykori templomát az arábiai orvosikerpárról Szent Kozma és Szent Damján tiszteletére szentelték föl, amely a török időkben elpusztult.
A Dervalics kastély 1898-ban épült, mely később állami tulajdon lett.

http://nyd.bloglog.hu/page/6/


Misézőhely a Faluházban

 

Az írott források szerint Szent Kozma és Szent Domján (Damián) orvos-ikerpárról kapta eredeti nevét, ez változott Szentkozmadombja elnevezésre.

A falu világhírű szülötte Gerencsér Ferenc cimbalomművész,cimbalomtanár 
 
A község jelenleg saját templommal nem rendelkezik, viszont a temetőkertben áll a Szentháromság tiszteletére szentelt, az elmúlt években helyreállított  temetőkápolna. szentmisék kivételes alkalmakkor itt, általában viszont a faluházban kerülnek megtartásra, ahol az Önkormányzat biztosít kitűnő körülményeket az egyház számára. A község egyházilag évszázadok óta Zalatárnokhoz, annak Nováról való ellátása óta pedig a novai plébániához tartozik.



Szentháromság-temetőkápolna






Zalatárnok 797 lakosú község a 75-ös főközlekedési út mentén, Lentitől 18 kilométerre, északkeletre fekszik. A helységet először 1266-ban említik, az Árpád-kori fejedelmi/hercegi/királyi szolganépekre, a tárnokokra utal. Templom és  kolostor épült itt a ferences rend számára, ez utóbbit nem fejezték be. 1565-ben a templomot erőddé alakították át, de a törökök nemsokára lerombolták.
A műemlék jellegű római katolikus templomot Szent Anna tiszteletére szentelték. A faluban a templom mögötti téren emlékművet állítottak a második Világháború áldozatainak.
Zalatárnokon töltötte gyermekéveit a Söjtörön születt Deák Ferenc.

http://nyd.bloglog.hu/page/6/



Szent Anna-templom


Tárnok első említései a XIV-XV. századi iratokban lelhetők fel, bár a mára vele egybeolvadt néhai településeket régebbi dokumentumok is megemlítik. A XVII. századra a Deák család birtoka lett a falu, 5 éven át itt nevelkedett a gyermek Deák Ferenc is. Novához hasonlóan mindig zömmel katolikus lakosság jellemezte. A szombathelyi egyházmegye megalapításáig a veszprémi püspök felügyelete alá tartozott.

1500 körül ferencesek építettek a településen kolostort és templomot, valószínűleg gótikus stílusban. Mindössze fél évszázad múlva azonban már el is hagyják a területet vagy a törökök, vagy a protestánsok miatt. A kolostorral együtt a templomot is várrá alakították, majd rommá vált. Csupán 1755-ben építették újjá. Szent Annának, a Boldogságos Szűz Mária édesanyjának tiszteletére szentelték, akit július 26-án ünnepel az Egyház. Egy év múlva a templom plébániai rangot kapott. A templomépület a XIX. század közepére ismét romos állapotba került, az ekkori felújítás alkalmával tornyot is építettek, megszüntették az épület gótikus stílusjegyeit, s inkább barokkos ívűre változtatták, mely a későbbi restaurálások alkalmával tovább egyszerűsödött.

Zalatárnokot 1992-től Tófej, 1994-től pedig Nova plébánia látta el. 2007. augusztus 1-től megszűnt plébániai státusa, s a novai plébánia fíliája lett.

Szentgyörgyhegyi Tre Fontane-kápolna





komment
süti beállítások módosítása