Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Türje

2017. május 09. 09:01 - Andre Lowoa

Türje 1848 lakosú község a 25-ös/Hodos-Zalaegerszeg-Ukk-Boba/ vasútvonal mentén, Zalaszentgróttól 7 kilométerre, északkeletre fekszik. A község első írásos említése 1211/1430-ban, illetve 1808-ban: Türgye vagy Türje. Türje község Zala, Vas, Veszprém megye találkozásánál fekszik.
Római katolikus temploma XIII. századi, volt premontrei apátsági templom egy francia építőműhely alkotása. A téglából épített templom a XVI. században többször megrongálódott, a XVIII. században helyreállították. Külsejének mai képét 1922-ben kapta. A hajó déli falában 1478-ból való évszámmal is jelzett kőkeretű, kovácsoltvas ajtós szentségház. A freskók és a főoltárkép Dorffmaister István munkája.
Az egykori rendház helyén állott egykor a premontrei prépostság, amit leromboltak a XVI. században, illetve várrá alakítottak át. A mai épületet 1701-1740 között emelték a premontreiek rendházául. Ebédlőjének mennyezetén Dorffmaister- freskók láthatók.
A település műemlék jellegű szobrai a XVIII. századból valók és ezek teszik teljessé a faluképet: magas talapzaton álló Mária szobor, a Szent Antal és a Szent Flórián szobor.

http://nyd.bloglog.hu/page/6/



Prépostsági Gyümölcsoltó Boldogasszony-templom

 

alapítva: a XIII. században

A templom román kori részet a XIII. század végén kora gótikus elemekkel egészítették ki.  XVI. században protestáns Hagymásy család kezébe került és óriási károkat okozott a kolostorban és a templomban. A török időkben leégett. A XVIII. században újjáépítették a templomot és a rendházat az alsó-ausztriai Pernegg prépostság segítségével. A templomot Dorfmeister István freskói díszítik.

komment
süti beállítások módosítása