Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Fűzvölgy-Homokkomárom-Hosszúvölgy

2017. május 06. 18:05 - Andre Lowoa

Fűzvölgy 146 lakosú község Nagykanizsától 11 kilométerre, északnyugatra fekszik. A település eredeti neve Freiwies volt (1757). Ez a régi németben szabad rétet jelentett. A települést az 1720-as években alapították a Rajna menti Koblenz környékéről betelepített németek. A családi jövedelem alakulásában fontos szerepet játszik a mezőgazdasági kistermelés.
A falu templomát 1980-ban építették, majd 1996-ban átalakították és adományokból bővítették.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/



Kis Szent Teréz-templom






Homokkomárom 255 lakosú település Nagykanizsától 13 kilométerre, északnyugatra fekszik. A község első írásos említése 1293-ban történt Kamar, Humukcamar néven. 1960-ban művelődési házat adtak át, amelyben könyvtár is található. 1992-ben állították a Szent Orbán szobrát, melyet fából faragtak.
A római katolikus lakosság élénk hitéletet él. Itt működik a Nyolc Boldogság Katolikus Közösség. Minden hó 13-a a zarándoklás napja, amelyet nagy tömegek látogatnak.
A község központjában található emlékművet az I. Világháború, míg a főtéren elhelyezett emléktáblával a II. Világháború hősi halottai előtt tiszteleg a lakosság.
A település műemléke a Kisboldogasszony római katolikus templom, mely a falun kívül, dombon van, tájkép értékű is. A XVIII. század első felében létesített kegytemplom főoltárán Madonna kegyképet - valószínűleg Koblenzből -, valamint Szent Félix vértanú csontvázát őrzik. A római katolikus templomát a XVIII. században építették, barokk műemlék. Mellette egyszerű barokk stílusban épült ferences zárda, ma plébániaház található.
1995 óta Koblenzcel kapcsolata van a falunak, három évvel korábban pedig a romániai Kovászna várossal hoztak létre baráti együttműködést.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/



Kisboldogasszony-templom

 

1360-ban ezen a helyen pálos rendi szerzetesek telepedtek le. A török megszállás alatt zárdájuk és templomuk teljesen elpusztult. 1703 és 1744 között építette a templomot Batthyány Lajos gróf a vidék kegyura segítségével a ferences rend. A kegykép, Szűz Mária képe 1722-ben, a jelenlegi templom alapjainak ásása közben került elő, a legenda szerint az ott lévő tölgyfa gyökerei közül. A 40x60 cm-es nagyságú, a 17. századból származó képet, mely a kis Jézust tartó Máriát ábrázolja, csodatevő képként tisztelték a 18. században. Érintésére, előtte való imádkozásra gyógyulások történtek. Szent Félix gyermekszent ereklyéjét XIV. Benedek pápa ajándékozta és Koptik Ottó egykori celldömölki apát hozta Homokkomáromba. Szent Félix ereklye és Szűz Mária tisztelete volt a központja a barokk-kori búcsúnak.
A búcsújáró hely újraéledése után ez a Szeretetláng engesztelése és titkos értelmű rózsa tiszteletével bővült. A “Szeretetláng engesztelése és titkos értelmű rózsa” búcsúja minden hónap 13-a. Ez egész Dunántúlra kiterjedő zarándoklatot jelent.

Búcsújáróhelyről bővebben: http://www.bucsujaras.hu/homokkomarom/index.html







Hosszúvölgy 169 lakosú község Nagykanizsától 11 kilométerre, északnyugatra, a Principális csatorna közelében fekszik. Római kori emléket találtak itt a régészek. Hosszúvölgy nagy kiterjedésű település volt a II-IV. században. A falu és a szomszédos községek települése báró Esch Ferenc nevéhez fűződik, aki császári és királyi ezredes volt. 1722-ben Koblenzbol hozatott németeket, ok teremtették meg Hosszúvölgy alapját. 1968-tól épült művelődési otthona. 1971-ben sportpályát építettek Első Világháborús emlékművel emlékezik a község egykori hőseire a település központjában. Fényes ünnepségen emlékeztek meg a “svábok” betelepülésének 275. évfordulójáról 1997-ben. A település vallása római katolikus. A közbiztonság jó, ami köszönhető annak, hogy a faluban nincs cigányság. A fiatalságnak klubhelyiség van fenntartva hétvégi programok szervezéséhez. A falu lakossága növénytermesztéssel és állattartással foglalkozik. A termelés főként saját célra történik. A homokkomáromi hegyen szőlő és bortermelés folyik.
A falu harangját 1999-ben felújították és felszentelték. Az iskola épületéből imaházat alakítottak ki ahol minden hónap utolsó csütörtökén mise van.
A faluban élnek még régi hagyományok, mint például: tollfosztás, szüreti mulatság, bethlehemezés, farsangi felvonulás.
1992 óta testvérvárosi kapcsolatot alakítottak ki az erdélyi Kovásznával. 1995. óta Koblenz is testvértelepülésük.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/


Misézőhely

komment
süti beállítások módosítása