Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Alsórajk-Felsőrajk-Pötréte

2017. május 05. 09:06 - Andre Lowoa

Alsórajk 433 lakosú község Zala megye közép-keleti részén, Nagykanizsától 21 kilométerre, északra helyezkedik el. A település első említése 1247-ben Rayk. Magyar helységnév, amelynek az alapja a szláv Rajak, Rájak személynév. E név viselője lehetett az első idetelepült birtokos. Az Alsó-Rayk névvel, írásos formában először a XV. században találkozunk. A Rayk a szláv Raj személynévből ered. A település agrár jellegű, a vállalkozások is nagyrészt a mezőgazdaság felé irányulnak.
A községben született Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész, akinek szülőházát emléktábla jelöli.
A volt Koller István uradalmi kastély ad helyet a Polgármesteri Hivatalnak. A kastélyban kialakítás alatt áll a Kisfaludi Emlékmúzeum, parkjában látható Petőfi Sándor szobra, melyet a híres szobrászművész készített.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/


Limai Szent Róza-templom







Felsőrajk 814 lakosú község az ország dél-nyugati csücskében Zala megye közepén, Pacsától délre, 6 kilométerre helyezkedik el. A település neve Felsew Rayk néven bukkan fel. A település neve a Zalavári Apátság alapító okiratában található először 1019-ben, e hely feltehetőleg a honfoglalás előtt is lakott volt.
1247-ben itt építették az ország első Szent Erzsébet templomát. A XVI. században palánkvárat építettek, amely megsemmisült, majd 1999-ben újra felépítették, amely ma igazi idegenforgalmi látványosság. Szintén a XVI. században épült római katolikus Szent Anna templom, amelyet a törökök felgyújtottak, majd 1879-ben újjáépítettek. Az 1848-49-es szabadságharcban 16 felsőrajki vett részt, akik tiszteletére 1998-ban emlékművet állítottak a művelődési ház parkjában. A sírkertben az I. Világháborús emlékművet Cser Károly szobrászművész alkotta. A II. Világháborús emlékmű 1989-ben készült. Felsorajk község tiszta, rendezett, virágosított, infrastruktúrája kiépített.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/


Szent Anna-templom






Pötréte 326 lakosú község Pacsától és Hahóttól egyaránt 8-8 kilométerre, a 17-es/Nagykanizsa- Szombathely/ vasútvonal mentén fekszik. Pötrétét a XIII. század közepétől említik írásos források, 1269-ben találkozhatunk vele Petréte néven. Az 1970-es évektől jelentős tőzegbányászat folyik a település határában. Az így keletkezett 130 hektár halászati vízterület jó horgászati lehetőséget biztosít. A horgászegyesület minden év augusztusában rendezi horgászversenyét. Az ugyancsak augusztusban rendezett falunap kedvelt programja a motoros találkozó. A pacsai vadásztársaság vadászházában a vendégvadászok elhelyezése mellett rendezvények lebonyolítására is lehetőség van.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/


Szűz Mária Szeplőtelen Szíve-templom









komment
süti beállítások módosítása