Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Gétye-Szentpéterúr

2017. május 04. 18:39 - Andre Lowoa

Gétye 124 lakosú község Keszthelytől 20 kilométerre, nyugatra fekszik Közép-Zalában. A települést 1275-ben Gegye néven említik, a szó feltehetően szláv eredetű. Más források szerint neve a „Got” személynévből keletkezett. A község egyike a megye legősibb településeinek, a zalavári apátság második, 1024-ből való adománylevele szerint egyházi tizedfizető hely volt. A falu régi, falazott templomának romjait 1755-ben még leírta a püspöki vizitelő személy.
A mai Nagyboldogasszony tiszteletére római katolikus temploma az 1700-as években a hívek összefogásából épült. Főoltárát Reifasser mester készítette.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/


Nagyboldogasszony-templom






Szentpéterúr 1045 lakosú község Pacsától 2 kilométerre, északra fekszik. A község nevének első említése 1439-ben Zenthpetherur. Két régi templomáról létezik feljegyzés. Az egyiket Szent Péter és Pál tiszteletére avatták, a másikról 1788-ban említik, hogy az Szent Lukács omladozó temploma.
Ez előbbi épületét a tüskevári pálosok és a helyi nemesek és szabadosok 1754-es összefogásával építették újjá

http://nyd.bloglog.hu/page/7/


Szent Péter és Pál-templom


A templomot 1722-ben kezdtek építeni, barokk stílusban, Padányi Bíró Márton püspök tervei szerint. Egy romladozó, fatornyos templom helyére építették, körülötte temető volt. Az új kőből épült templom építéshez felhasználták az örményesi pálos kolostor romjaiból ideszállított köveket is. A templomot 1735-ben fejezték be. A templomot 1831-ben kibővítették. Új szentélyt építettek, és hozzá két emeletes sekrestyét, mindkét oldalon egyet. 1898-ban az egész templomot renoválták. 1900-ban elkészült Josef Rifesser ausztriai oltárépítő gyárában az új főoltár, 1930-ban pedig a Jézus szíve oltár is elkészült.
Három harangjából kettőt 1916-ban elvittek, ezeket később pótolták. A II. világháború idején pedig a középső harangot vitték el.



komment
süti beállítások módosítása