Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Nemeskisfalud-Szenyér

2017. május 02. 08:55 - Andre Lowoa

Nemeskisfalud 58 lakosú község Nagybajomtól 15 kilométerre, északnyugatra fekszik. 1331-ből van róla írásos adat, sorsa a XVI. század végéig ismeretlen. Akkor Dersfy Ferenc birtokai között található. A 1715. évi összeírásban úgy szerepelt, hogy nemesek lakják.
A falu neves szülöttei Madarász László (1811) és Madarász József (1814) a reformkor ismert politikusai.
Református temploma 1863-ban épült.

http://dd.bloglog.hu/page/7/






Szenyér 317 lakosú község Marcalitól 16 kilométerre, délre fekszik. A mély völgyben megbúvó falucska házsorai szinte hozzátapadnak a Marcali hát dombvonulataihoz. A település története a kora Árpád-korig nyúlik vissza, királyi birtok lehetett, mert 1309-ben egy határvita ügyében a döntőbírók között említették comes Pongrácius de Synér-t. Mátyás korában városi kiváltságokat élvezett, volt vára, amely 1566-ban török kézre került. A XVIII. századtól az esztergomi káptalan birtokai között szerepelt. A XX. század első harmadában módos emberek voltak a falu lakói. Az 1970-es években megindult körzetesítés miatt jelentős volt az elvándorlás.
A torony nélküli oromzatos római katolikus templom a XIV. században épült, harangtornya különálló.
Törökkori sárvárából mára csak néhány sánc maradt.

http://dd.bloglog.hu/page/7/


Szent Péter és Pál-templom


A templomot a XIII. században építették, román stílusban, majd 1754-ben a barokk stílusban építették át.

komment
süti beállítások módosítása