Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Nagyszakácsi

2017. május 02. 22:13 - Andre Lowoa

Nagyszakácsi 502 lakosú község Marcalitól 15 kilométerre, délnyugatra fekszik. Nagyszakácsi középkori település, a szakácsoknak itt adományozott földet a király. Nemes község volt, így adóösszeírásokban nem szerepelt. A XIV. század végén említették templomát, plébániáját, 1466-ban Nagzakach alakban a nevét és azt, hogy városi kiváltságokkal rendelkezett. A budai udvar kanászai és szakácsai Somogyból valók voltak. Az utókor sokáig csak mondák, adomák alapján őrizte emléküket, de 1993. óta „a királyi szakácsok nyomdokán rendezvénysorozattal” a szakácsművészetnek és az étkezési kultúrának hódol. A királyi szakács cím elnyeréséért augusztus első hétvégéjén folyik a küzdelem. A korabeli feltételek melletti étekkészítés ínycsiklandó illata mellett a több ezer látogató megismerkedhet a reneszánsz kor kultúrájával a tánc, a zene, a vásári mutatványok, komédiások, bábosok, népi játékok stb. segítségével. A végén a királyi étkeket is elköltik.

http://dd.bloglog.hu/page/7/


Szent István király-templom


A templom klasszicista stílusban épült.
A felbecsülhetlen ereklyét is őriznek itt, Szent István jobbjának egy darabját. A Szent Jobb egy darabját Könyves Kálmán király ajándékozta a pálos rend nagyszakácsi kolostorának
.


komment
süti beállítások módosítása