Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Nikla

2017. május 01. 09:35 - Andre Lowoa

Nikla 739 lakosú község Marcalitól 9 kilométerre, keletre fekszik. A Balatontól való távolsága légvonalban 20 kilométer, valaha part menti település volt, amelyet 1395-ben Mikala néven említettek az oklevelek. Ismertségét annak köszönheti, hogy itt élt 1806-36-ig a legnagyobb magyar ódaköltő: Berzsenyi Dániel.
Berzsenyi-kúria egyszerű, földszintes, klasszicista épület, fa középrizalittal. 1804-től haláláig, 1836-ig ebben a házban lakott Berzsenyi Dániel költő. Az épületben emlékmúzeumot rendeztek be, mely a költőre a „niklai remetére” vonatkozó emlékeket, a kor irodalmi életét bemutató dokumentumokat őriz. Itt látható Ócsai Gábor fából faragott Berzsenyi portréja is. A ház mögötti kertben két szelídgesztenye van, melyet a költő két látogatója, Döbrentei Gábor és Wesselényi Miklós ültetett. Az épületet körülvevő park természetvédelmi terület.
A költő végső nyughelyét a községi temetőben találjuk, az obeliszket 1860-ban emelte Somogy vármegye közössége.

http://dd.bloglog.hu/page/7/


Szent Miklós templom


A templom a XVIII. században épült.


komment
süti beállítások módosítása