Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Balatonszentgyörgy

2017. május 01. 21:13 - Andre Lowoa

Balatonszentgyörgy 1647 lakosú községe a 7-es, a 76-os és a 68-os főutak találkozásától 3 kilométerre fekszik a Balaton északnyugati csücskében, a Balatonfelvidéki Nemzeti Park határában. A helységet vasúton a 30-as/Nagykanizsa- Székesfehérvár – Budapest/, a 26a-s/Balatonszentgyörgy- Tapolca/ és a 37-es/Balatonszentgyörgy- Somogyszob/ vonalakon érhetjük el. A község a déli Balaton-part és Somogy megye kapuja. Aki a Budapest- nagykanizsai főút felől érkezik gépkocsival, a Somosi dombtető gyönyörű panorámája fogadja. Elérhető távolságban ott csillog a Balaton víztükre; kicsit lejjebb a völgyben község látható, a házak közül kiemelkedő római katolikus templomával. Jó közlekedési lehetőségei miatt a déli part nagyon fontos vasúti, postai, ipari középpontja. A római és a népvándorlás-kori leletek bizonyítják, hogy ősidők óta lakott e hely.  Mai nevével 1722-ben alakult községgé. A mai Balatonszentgyörgy 1666 lakost számlál, a hozzá tartozó Battyánpusztával együtt. Szépen fejlődő, jó infrastruktúrájú, egyre szépülő, gyarapodó település.
A római katolikus temploma 1928-ban készült közadakozásból.
Műemlékei közül szíves kiemelkedő a faluszéli erdőben található Csillagvár Múzeum. Nevét külső csillag alakjáról kapta; mint építészeti ritkaság, egyedülálló Magyarországon. 1820 és 1823 között Festetics család vadászház céljára emeltette az érdekes építészeti megoldásokat mutató, kora romantikus stílusú épületetet. Kútja, mely a falakon belül található 31 méter mély. A termekben a XVII. századi végvári vitézek környezetét felidéző kiállítás látható. A barokk hatású nádfedeles 1836-ban épült Talpasházban a falu múltját bemutató néprajzi és írásos dokumentumokból készült kiállítás látható.
A Csillagvári utcában található számos 1800-as évekből származó szobor: a Szent Vendel-szobra 1801-ből, a Szent György-szobra 1802-ből, és a Szentháromság szobor barokk eredetével.
A Művelődési Ház az otthona a közel 100 tagú Kis-Balaton Néptánc-együttesnek, amely közel 40 éves fennállása alatt Európa sok országába vitte el szűkebb környezete és a magyar néptánc-hagyomány kincseit. Szintén a Művelődési Házban kapott helyet a kábeltévé stúdió, mely hetente két adásnapon sugároz helyi műsort. Balatonszentgyörgyre minden évben több turista látogat el.
A Balaton-parti nyüzsgésből ideérkező vendéget a falu csendje és nyugalma várja. A községben mindenki találhat magának szálláslehetőséget - a község lakóinak nagy része foglalkozik szobakiadással. A természet és a falusi ember vendégszeretete igazi kikapcsolódást nyújt.

http://dd.bloglog.hu/page/7/


Szent György-templom



komment
süti beállítások módosítása