Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Kisberény - Lengyeltóti-2013. augusztus 8. 06:35

2017. április 30. 08:42 - Andre Lowoa

Kisberény 212 lakosú község Lengyeltótitól 3 kilométerre, délre fekszik. Először az 1332-37-es pápai tizedjegyzékben szerepelt a neve Beren alakban.
A település nevezetessége a római katolikus templom.

http://dd.bloglog.hu/page/7/


Alexandriai Szent Katalin-templom




Lengyeltóti a Csalogányok völgyébe települt mintegy 3465 lakosú kisváros Balatonboglártól és Fonyódtól is körülbelül 15 kilométer távolságra található. A helységet érinti a 36-os/Kaposvár-Fonyód/ vasútvonal is. A szőlők, gyümölcsösök és lombos erdő ölelésében lélegző település a városi rangot 1992. május 1-eje óta viselheti, bár körzet központ szerepét régen kivívta magának. Közlekedési csomópont, 5 út ágazik ki a központból. Kereskedelme szolgáltatása, egészségügyi ellátottsága magasabb szintű a környező településeknél. Története régről indul, írásos említése 1116-ból származik.
Lengyeltóti templomdombja a Somogyvárt a Balatonnal összekötő hadiút fölött magasodik, évszázadokon keresztül megfigyelőhely volt. A XII. századi eredetű, művészien helyreállított római katolikus templom, valamint a hozzá felvezető meredek út két oldalán fülkékben elhelyezett, színes faszobrok alkotta kálvária együttese páratlanul hangulatos képet nyújt. A kálvárián felsétálva egy 1882-83-ban létesült templomhoz jutunk, melyet hozzáépítettek az említett kis Árpád-kori templomhoz, így az új építmény főhajó lett, az eredeti részből pedig szentélyt alakítottak ki.
A Kereszt út stáció képei festett fafaragások, melyek a XVIII. századból származnak. A városka egy polgáriasult település arculatát mutatja.
A Zichy-kastély műemlék jellegű épület, 11 hektáros parkjában védett platánok és tiszafák díszlenek.
A határában lévő, erdős kis völgyben meghúzódó mesterséges Kék-tó a közeli Balaton ellenére is önálló életű idegenforgalmi centrum: egyaránt szolgálja a fürdőzőket, a vízisportok kedvelőit és a horgászokat.

http://dd.bloglog.hu/page/7/

komment
süti beállítások módosítása