Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Gyugy-Szőlősgyörök

2017. április 30. 08:41 - Andre Lowoa

Gyugy 281 lakosú község Balatonboglártól, délre, 12 kilométerre fekszik. Környéke a rézkor óta lakott, s a falu már a XII-XIII. században létezett. A tatárjárás előtti időktől találhatók írott dokumentumok a település történetéről. A török pusztításait kiheverve lassan fejlődött.
Az római katolikus templom falaiban az ősi román stílusú Árpád-kori templom szentélyeinek ablakait és bejáratát tárták fel.
Műemlék jellegű kastélyát 1865-ben építtette Kacskovics Ignác. Jelenleg magánkézben található..

http://dd.bloglog.hu/page/7/


Urunk mennybemenetele-templom


A templom egy Árpád-kori román stílusú templom maradványait őrzi, hajója és szentélye román stílusú. A templom 1203-35 között épült, a XIV. században kibővítették. A romos állapotú templom felújítása 2000-ben kezdődött és a régészeti kutatásokat követően 2004-ben fejeződött be.




1207 lakosú Szőlősgyörök község Balatonboglártól 9 kilométerre, délre fekszik. Római és avar népesség élt hajdan e környéken. A XIV. század elején említi oklevél, s ekkor már plébániával is rendelkezik. A török kiűzése után, főleg gabonatermesztésen és szőlőművelésnek köszönhetően fejlődött, s 1778-ban mezővárosi rangot kapott. A falu a hajdani postakocsi-járat lóváltó állomása is volt.
A római katolikus templom 1782-ben, klasszicista stílusban épült.
A volt Jankovics- kastély klasszicista, 1820-ból. Romantikus stílusban építették át 1860-ban. Parkja védett.

http://dd.bloglog.hu/page/7/


Kisboldogasszony-templom




komment
süti beállítások módosítása