Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Buzsák

2017. április 30. 08:44 - Andre Lowoa

Buzsák a Balatontól 15 kilométerre fekvő Somogy megyei 1497 lakosú község, Lengyeltótitól 6 kilométerre, nyugatra fekszik. A helységet érinti a 36-os/Kaposvár-Fonyód/ vasútvonal. A mai község helyén a középkorban Akts és Magyari falvak voltak. A mai nevével 1675-ben találkozunk először.
Ebből az időből maradt fenn a község legrégibb műemléke a félköríves szentélyű, román kori Fehér kápolna melynek kiemelkedő értéke a szőlőindás faragott faoltár, jelenleg a katolikus templomban tekinthető meg. Az 1791-ben felszentelt műemléki templom gazdagon díszített, buzsáki hímzéssel készült miseruhái egyedülálló értéket képviselnek az egész országban.
Az  római katolikus temploma késő barokk stílusban, a XVIII. század végén épült, kis sisakos homlokzati toronnyal, homlokzatán lizénákkal, félköríves szentéllyel, hárombolt-szakaszos hajóval. Mellékoltára barokk. Belső berendezési tárgyai közül különösen kiemelkedik a népművészeti gyűjteménye. A Kápolnási dűlőben középkori eredetű római katolikus kápolna látható. Oltára XVIII. századi alkotás.
A Tájház a XIX. század második felében épült nádtetős parasztporta, mely lakószobából, istállós pajtából és magtárból áll. Az első szoba és konyha hagyományos berendezése a régi buzsáki lakások rendjét mutatja. A hátsó szobában helyi hímzések, faragások, népviseleti darabok láthatók. A tájháznál a pajtából kialakított étterem, valamint népművészeti ajándékbolt működik. A régi időket idézi a “János hegy” műemlék pincesora, ahol borkóstoló várja az idelátogatókat.
Buzsáktól 3 kilométerre Csisztapusztán hévizet találtak. A nátriumkarbonátos-kloridos víz kéntartalma magas, sótartalma 4-5 g/l, kiválóan alkalmas a reumatikus betegségek gyógyítására. A fürdő régóta létezik, de az elmúlt évek fejlesztése (szilárd burkolatú bekötőút), kiszolgáló létesítmények építése, területrendezés) tette igazán vonzóvá.
Jelentős hagyományokat képvisel Buzsákon a néptánc mozgalom, a fafaragás, a hímzés. Országszerte ismert a buzsáki népviselet, a “vézás”, a “rátétes” és a “boszorkányos” hímzés. A motívumokat ma is kézzel rajzolják elő minden darabra külön-külön.

http://dd.bloglog.hu/page/7/



Nagyboldogasszony-templom


A templom 1791-ben épült.

Mária-kápolna


A kápolna a XIII. században épült. Oltára kora barokk, az 1700-as évekből.

komment
süti beállítások módosítása