Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Andocs

2017. április 26. 08:05 - Andre Lowoa

Andocs 1178 lakosú község a Kaposvár és Szántód között nagyjából félúton fekszik. Vasúton a 35-ös/Siófok-Kaposvár/ vonalon megközelíthető. A XIV. században már plébániája is volt. A török hódoltság korában elnéptelenedett, s a temploma is elpusztult. A benne lévő Szűzanya szobor azonban épségben maradt, s a csodának számító jelenség folytán a XVII. századbtól híres búcsújáróhelyé vált.
Odaérve megakad a szemünk a római katolikus templom és kolostor monumentális épületegyüttesén, s ez eszünkbe juttatja, hogy e település sokkal jelentősebb szerepet tölthetett be szűkebb környezetében a mainál. E település az 1600-as évektől igazoltan búcsújáró hely. Itt található Somogy megye egyik legnagyobb műemlék temploma. A ferences templom gótikus szentélye a XIV. században épült. Barokk hajóját 1747-ben szentelték fel.
Erre az alkalomra öltöztette fel a Szűzanyát ünnepi ruhába gróf Széchenyi Katalin. Ez a szokás azóta is tart. Mára a ruhák száma kétszázhúsz körül van. Ez Közép-Kelet-Európa leggazdagabb gyűjteménye. Andocson található Külső-Somogy legnevezetesebb, legszebb kulturális turisztikai látványossága, a középkori eredetű búcsújáró templom és a barokk ferences kolostor.
Emellett a község számos népi építészeti értéket is rejt, amely a látványos táji környezettel kiegészítve a falusi turizmus számára különösen vonzó lehet.
Nagytoldi-pusztán egy klasszicista kúria és régi majorsági épületek találhatóak.

http://dd.bloglog.hu/page/6/



Nagyboldogasszony-templom

 

A gótikus előzmények után az 1700-as években barokk hajóval bővített templom már az 1600-as években zarándokhely volt. Több csodás jelenség fűződik az andocsi Máriához. A kegyszobrot minden második hét péntekjén felöltöztetik.

A községben már az 1332-37-es pápai tizedjegyzék szerint plébánia működött. A történeti tények szerint a török hódoltság idején a lakosság egy része elmenekült a faluból, így elárvult a jezsuiták által fenntartott Mindenszentek temploma és a plébánia is. A lepusztult épületegyüttesben egyedül a Szűzanya szobra maradt épségben. A csodának számító jelenséget felismerte Horváth Miklós jezsuita atya, és 1665-1681 között Andocsot híres búcsújáró hellyé fejlesztette.

Az 1721-ben épült rendház alig hét év múlva leégett, de a mellette álló gótikus kápolna épségben maradt - ez újabb csodás jelenség -, és ez lett a szentélye a barokk hajóval kibővített mostani, 1747-ben felszentelt, a XX. század elején részben megújított templomnak.

A kápolna és a templom tehát több mint három évszázada ezrek által látogatott búcsújáró hely. A fő búcsút augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján tartják, ezen kívül még kilenc ünnepen érkeznek zarándokok a faluba.
A kegytemplommal egybeépített egykori kolostor földszintjén látható a Mária-ruhák Múzeuma.

Búcsújáróhelyről bővebben: http://www.bucsujaras.hu/andocs/index.html



Nagytoldipusztai Szent Erzsébet templom




komment
süti beállítások módosítása