Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Balatonberény

2017. április 23. 13:37 - Andre Lowoa

Balatonberény 1173 lakosú Árpádkorabeli község a 70-es főközlekedési út, valamint a 30-as /Nagykanizsa-Székesfehérvár- Budapest/ és a 37-es/Balatonszentgyörgy-Somogyszob/ vasútvonalak mentén fekszik, Keszthelytől 15 kilométerre, délkeletre. A helység határában bronz- és római kori maradványokat tártak föl a régészek. A településnek természetes kapcsolata van a Kis-Balatonnal. A községből igen szép kilátás nyílik a Keszthelyi hegység vonulatára. Történelmi adatokat a XII. században említenek először. Az Almádi-monostor 1121-ben alapítólevélben BUREN néven szerepel. Ebben az időszakban mindösszesen hat szőlőművelő család él itt, akik halászattal is foglalkoztak. Az 1332-37. évi pápai tizedjegyzékben, mint egyházas hely szerepel. Neve pedig FANCBERENY alakban fordul elő. Az 1563-as török kori adólajstrom Fajszberény néven említi. A török uralom idején sok lakója menekült a Kis-Balaton nádrengetegébe.  A falu lakossága a Rákóczi szabadságharc után gyorsan növekedett. 1726-tól már van önálló iskolája. A XVIII. század közepétől 1945-ig a Hunyady család birtoka. Hunyady József 1881-ben fürdőtelepet létesített Balatonberényben. 1894-től folyamatosan épültek a nyaralók. A század végére már Siófok után a legnagyobb a fürdővendégek száma. A Balatonberényi fürdőtelep után 1899-ben Fürdőegylet alakult.
A község barokk, római katolikus templommal rendelkezik. A plébániatemplom 1433-ban Zsigmond király és német-római császár uralkodása idején épült. Az épület a török időkben azonban megrongálódott. A Hunyady-család 1733-ban több gótikus részlet megőrzése mellett barokk stílusban helyreállította. A templom melletti Szent-Vendel szobor 1793-ból származik.
Az Sárdi-házban, az úgynevezett Múltházban található a község helytörténeti kiállítása mellett, Bartók Béla 1906-os népdal gyűjtésének emlékeit őrző alkotás.
A település lakóinak főbb tevékenysége ősidők óta a szőlő- és gyümölcstermesztés. A falu helyzeténél fogva jelentős az idegenforgalom. A természeti és társadalmi körülmények itt szerencsésen kiegészítik egymást. A Balaton partján vannak a teniszpályák és a futballpálya sportcentrum. Megtalálják a számításukat a csendet kedvelő pihenni vágyók. A horgászoknak is kedvenc helye Balatonberény. A túrázni vágyók számára nagy élményt nyújtanak a szőlőhegy nádfedeles műemlék pincéi és jófajta borai.

http://dd.bloglog.hu/page/7/


Keresztelő Szent János-templom

komment
süti beállítások módosítása