Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Balatonszemes

2017. április 21. 08:09 - Andre Lowoa

Balatonszemes 1698 lakosú község a 7-es főközlekedési út és az  M7-es autópálya mentén. A települést vasúton a 30-as/Nagykanizsa- Székesfehérvár – Budapest/ vonalon érhetjük el. A középkorban temploma és kolostora is volt. Evlia Cselebi, híres török utazó írásából tudjuk, hogy 1570-ben a törökök kör alakú sarokbástyákkal erősített sarokbástyákkal erősített palánkvárat építettek itt, melyet Bolondvárnak neveztek.
Az ófaluban álló római katolikus templomot román stílusban építették, majd a XV. században gótikus stílusban átépítették, később a török uralom után barokk stílusban állították helyre. A templomban a XVI. század elejéről való reneszánsz dombormű látható.
A volt Hunyady- kastély a XVIII. században épült, mellette tornyosul a helyi védelem alatt álló , emeletes uradalmi magtár.
A legelső szemesi villa, a Huber –villa, melyet Huber Lajos építtetett 1901-ben. Itt élt 1908 és 1912 között Eötvös Károly, számos műve itt született.
A régi török végvár helyén, a Bagolyvár utcában 1900-ban épült romantikus épület áll toronnyal, csigalépcsővel és várárokkal.
A Postamúzeumot az egykori postakocsi-járat lóváltó állomásának XVIII. századi istállójában rendezték be. A Balaton-parton egyedülálló kiállítás A delizsánsztól a mozgópostáig címmel hirdeti a postai szállítás történetét.
A Reich Károly Emlékház a híres grafikusművész családjának házában nyílt meg.
A község neves egyik neves lakója Latinovics Zoltán tragikus sorsú színművész, akinek emlékét a róla elnevezett múzeum is ápolja.

http://dd.bloglog.hu/page/8/



Páduai Szent Antal-templom


A templom a XII. században épült, a XIV. sz. elején és a XVI. sz. elején bővítették. 1740 körül barokk stílusban átalakítva. 1972-ben gótikus jelleg visszaállították. 

Bagolyvár utcai Nagyboldogasszony-kápolna


A kápolna 1946-ban épült.

komment
süti beállítások módosítása