Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Balatonszárszó-2013. augusztus 7. 06:10

2017. április 19. 15:53 - Andre Lowoa

Balatonszárszó 1747 lakosú nagyközsége a 7-es főközlekedési út mentén fekszik, Balatonszemes és Balatonföldvár között. A község a 30-as/Nagykanizsa- Székesfehérvár – Budapest/ vasútvonalon is elérhető. A település a somogyi-dombvidék határolta völgyben fekszik, ezt jelenti a neve is: száraz völgy. Az ősközség a 7-es főút mellett húzódik, míg a Balatonhoz közeli részén az üdülőtelep alakult ki. Szent László király 1082-ben kelt okirata említi először Szárszót. A XVIII. századtól a Hunyady grófok tulajdona lett, ekkor indul fejlődésnek. A fürdőtelep kialakítása az 1904-es parcellázással kezdődött. A szárszói vasútállomás szomorú emlékű hely: 1937-ben itt gázolta halálra a vonat József Attilát, a tragikus sorsú költőt.
A József Attila Emlékmúzeumot a költő nővérének egykori hazában rendeztek be, itt lakott a költő 1937 őszén. József Attila síremléke a szárszói temetőben található, ma már csak jelkép, mert a költő Budapesten nyugszik. 1939-től lengyel menekültek éltek a faluban, gimnáziumot is nyitottak számukra.
A helység jelentős értéke még az 1810-ben épült klasszicista stílusú református templom.
A település nyugati határában, közvetlenül a főközlekedési út mellett, halban gazdag horgásztó várja a csendes sport kedvelőit. A vasútállomásról kellemes sétautak vezetnek fel az Öreg-hegy és az Eb-hegy szőlőibe, a Lucs- tető 4 kilométer távolságra van.

http://dd.bloglog.hu/page/8/



komment
süti beállítások módosítása