Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Balatonendréd

2017. április 19. 08:02 - Andre Lowoa

Balatonendréd 1388 lakosú község a Balaton déli partjának “második vonalába” tartozó település. A 7-es főközlekedési útról Zamárdi határában ágazik le a balatonendrédi országút. Ezt az 5 kilométernyi utat már a látványért érdemes megtenni: a völgykatlanban meghúzódó, dombokkal övezett falucska képe felejthetetlen élmény. A település története régmúltra tekint vissza. Egy 1082-ben kelt írás említi először Endrédet, mint László király birtokát. Nevét a római katolikus egyház védőszentjéről, Andrásról kapta. Szelíd, dombos határát a történelem évszázadai alatt sokan uralták. A török időkben hadászatilag, számottevő övezetté vált, vára a tihanyi várhoz tartozott. A török megszállás hosszú évtizedeiről a földrajzi nyelvemlékek, dűlőnevek tanúskodnak: a Duna-hegyen volt a bég mulatóhelye, a Rózsa-hegyen pedig fenséges illatú rózsáit nevelte.
Balatonendréden két műemlék épület van: a katolikus és a református templom. A római katolikus templom középkorú eredetű. 1772-ben építették újjá copf stílusban. A tornya 1821-ből való. Értékes művészi munka a katolikus templom rokokó főoltára és a szószék. Bejárati ajtaja felett a tihanyi apátság kőből faragott címere látható.
A református templomban őrzött ónkupák iparművészetünk remekei.
Szép látnivaló a barokk Szentháromság-szobor, mely ma az óvoda kertjében áll.
Különleges ritkaság az európai kultúra részeként jegyzett, külföldön is jól ismert népművészeti kincs, az endrédi vertcsipke. A flandriai eredetű csipke készítésével a XIX-XX. századfordulón kezdtek foglalkozni az endrédi asszonyok. Meghonosítása Kájel Endre református lelkész és felesége nevéhez fűződik. A csipkeverés újból virágkorát éli. A legszebb darabokat időszakos kiállításon tekinthetik meg.
A mai Balatonendréd 1447 állandó lakót számlál. Szépen fejlődő, jó infrastruktúrájú településünk külső képe rendezett. Nyaranta egyre több hazai és külföldi turista élvezi nálunk a vízparti és falusi üdülés együttes örömét. A Balaton-part nyüzsgéséből néhány perc alatt ideérkező vendéget a festői fekvésű falu csendje és nyugalma várja. A természet, a tiszta levegő- és a falusi ember vendégszeretete igazi pihenést, valóságos felüdülést nyújt.

http://dd.bloglog.hu/page/6/

Szent András-templom



komment
süti beállítások módosítása