Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Henri Boulad legfrissebb prédikációja közvetlenül a merénylet után

2017. április 10. 15:25 - Andre Lowoa

Magyar gyorsfordítás: Dárdai Zsuzsa

 

Az egyiptomi koptok...egy mártír Egyház.

 

 

2017. április 10.

 

Ezen a reggelen, ahogy Önök azt már tudják, szörnyű robbanás történt Tanta város kopt templomában, amely miatt huszonöt imádkozó keresztény meghalt a vasárnapi szentmisén. A sebesültek száma

hetvenöt.

Ugyancsak ezen a reggelen tizenhat halott és negyvenkét sebesült a kopt ortodox egyház katedrálisában és ez a szám, amit most mondok az egészségügyi minisztérium hivatalos adata.

Ezen a reggelen egy bombát hatástalanítottak a Szent Márk kollégium előtt elhaladó villamoson.

Ezen a reggelen...,  ezen a reggelen..., ezen a reggelen... Szép belépő a Szent Hétre...

De az egyiptomiak ezt megszokták....hiszen  a kopt egyházzal szembeni harag, szervezett üldözés már 284-ben elkezdődött....a római Diokleciánusz császár uralkodása idején, amikor Egyiptomban szinte százszázalékos volt a keresztény hívek száma. Aztán a fenyegetések, évszázados üldözések során 90 – 10 százalékossá vált az iszlám – keresztény hívek számaránya.

De ez a tíz százalék ! Ragaszkodik! A Hitéhez, az Egyházához…! A hitük, micsoda hit! Ők, hűségesek! Felemelt kézzel mutatják: keresztény vagyok! Nem bújnak el! Nem szégyellik!

Sokan a világban a keresztények szégyellik a hitüket, szerencsére nem mindenhol, …és ez beteg gondolat, nem jó érzés, elbújni…

És az egyiptomiak nem félnek, nem szégyellik a kereszténységüket. Nem szégyellik a hitüket. Sokan tetováltatnak keresztény jeleket a kezükre, mellkasukra és ez nem egy egyszerű semmitmondó szimbólum, ez valóság, ez igaz… a hit benne gyökerezik az egyiptomi emberek lelkében, szívében, húsában!

Ez a titok! A kereszténység túlélésének titka! Ami legyőz mindent !

És ha az elkövetők azt gondolják, hogy az erőszakra erőszak a válasz, a gyűlöletre, gyűlölet – akkor tévednek! Hát nem! .Hiába várnak erre a gyilkosok, a támadók, hiába szeretnék ezt, hát nem! Szeretni az ellenséget, szeretni az ellenséget…. az Evangélium szellemében… Te megölsz engem, én szeretlek téged…Hiába vártok a mi gyűlöletünkre, nem kapjátok meg…amit ti szeretnétek… szeretni az ellenséget, ez  az Evangélium szíve…… a szeretet ereje, a megbocsátás ereje szemben az erőszakkal, micsoda fegyverek!....

Néhány napja egy özvegy, akinek a férjét agyonkínozták 15 napig a börtönben mielőtt meghalt a hitéért (!), azt mondta: Megbocsátok nekik!

Ez a kereszténység, ez az Evangélium, ez Jézus. És mi most elkezdjük a Passió hetét ezzel az erőszak-jellel, ami ma ért bennünket, s ami azt mutatja, hogy Isten itt van velünk… a bennünket ért rosszon és a jón, túl… Túl a gyűlöleten, túl a szereteten – ez az Evangélium lelke, az egyetlen és igaz fegyver az Evangélium fegyvere, a kereszténység egyetlen igaz fegyvere.

Végül..az erőszak, és a terrorizmus a gyengeség jele. Igen, te nem tudsz nekem válaszolni, ezért megölsz engem. Az igazsággal szemben fegyvered a pisztoly, puska, fenyegetés, bomba…

Mi ez hát? MI ez hát? Ahogy Ferenc pápa mondta néhány hónapja : megölni egy embert az Isten nevében, ördögi tett. Volt bátorsága kimondani. Szerencsére.

A testi fájdalom ereje, amit látunk ezen a szent héten, Jézussal, végigkísérjük őt a halálra-ítélésig, a sértések, leköpdösés,, korbácsütések…megfeszítés… útján járunk Vele.

De a szereteté lesz az utolsó szó, a szeretettel győzött Krisztus a halál felett…

Barátaim, a bennünk felbuzgó fájdalom, és bosszúvágy ellenére, arra kell kérnünk az Urat, hogy ezt meg tudjuk haladni…a megbocsátással és a szeretettel. Ámen.

komment
süti beállítások módosítása