Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Lovászpatona

2017. április 08. 10:50 - Andre Lowoa

Lovászpatona 1335 lakosú község a Bakony északi lejtőjén, a Csángota-ér mellett, Téttől 14 kilométerre, délkeletre fekszik. Területén az őskortól kezdve laktak: szép számmal kerültek elő bronzkori és római kori leletek is. A középkorban, 1353-ban említi először oklevél. Ekkor nagyobb település volt; 1405-ben mezőváros, a környék központja, középbirtokosok és iparosok lakják. A törökök többször is elpusztították, a XVI. század végén egy időre el is néptelenedett, de hamarosan újratelepült. A Thury, Festetics, majd a Somogyi családoknak, a XIX. és XX. században pedig az Esterházyaknak volt itt nagyobb birtoka.
Az evangélikus templom középkori eredetű, a XII-XIII. században épült, román stílusban. A XIV. és XV. században gótikus stílusban bővítették, majd a török időkben komoly károkat szenvedett templomot 1711-ben barokk stílusban állították helyre. Építésének mindegyik periódusából láthatók részletek. A templom falazott gúlasisakos tornya a főhomlokzat előtt áll. A déli oldalon román és gótikus ablakok nyílnak. A toronyaljból gótikus bejárat vezet az egyetlen hajóba, amelyeket három oldalról vörös oszlopokon nyugvó, festett fakarzat övezi. Az apszis a nyolcszög három oldalával zárul, mennyezetén az Atyaistent ábrázoló XVIII. századi freskó látható. Rendkívül érdekes a falazott szószékoltár. A templomot támpillérekkel erősített kőfal övezi.
A Somogyi-kastély egyemeletes épületét Festetics Ferenc kezdte építtetni 1794-ben, de befejezéskor, 1808-ban már Somogyi János alkancellár volt a tulajdonosa. Mestere valószínűleg Pauly Mihály volt. 1850 körül Voyta József alakította át. Később az Esterházy-családé lett a kastély. A késő barokk manzárdtetős épület középrizalitját háromszögű oromzat zárja, előtte oszlopokon nyugvó erkély van.

http://kd.bloglog.hu/page/12/


Nepomuki Szent János-templom

 

Alapítva: 1805.

A templom építtetője a Somogyi család tagja, gróf Wallis Gyuláné, Somogyi Ilona volt, a korábbi templomot 1760-ban Festetics Ferenc építtette, de az kicsinek bizonyult, ezért 1884-ben lebontották.




komment
süti beállítások módosítása