Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Csabrendek

2017. március 24. 07:57 - Andre Lowoa

Csabrendek 2997 lakosú község Sümegtől 4 kilométerre, északnyugatra fekszik. Az Árpádkori település Bakony utolsó nyúlványán fekvő község, 1300-as évektől számolja fennállását. A települést részben erdő öleli körbe, a hegyen szőlőt termesztenek.
A római katolikus templom a XVIII. században, barokk stílusban épült. A plébánia templom oltárképén ismeretlen festő művészi módon örökítette meg Szent Lőrincet.
A XIII. században épült Csabi- és Szentistváni templomnak csak a romjai láthatók.
A XVIII. század végén épült egyemeletes Fekete-kastély Fekete János óbesteré és íróé volt

http://kd.bloglog.hu/page/12/


Szent Lőrinc-templom

 

alapítva: 1725,

A késő barokk templom 1785-1797-ben épült. A főoltár, a két mellékoltár, a szószék, a szentélykorlát és padok 1818-ban copfstílusban készültek.

Ezen a helyen állt a középkorban emelt rendeki Szent Lőrinc-templom, mely a tatárjárás idején elpusztult, de hamarosan újjáépítették; a török kor újabb pusztulást hozott, később ismét újraépítették a templomot, melynek maradványai a mai templom alatt, a domb lábánál láthatóak. Az új templomot 1785-ben kezdték építeni, 1797-ben készült el barokk-copf stílusban. Az ősi titulus - Szent Lőrinc - megmaradt, de a csabi templom patrónusának, Szent István vértanúnak képét is elhelyezték az oltár fölött. A nagy (34x10,8 m) templomot sok kár érte az idők folyamán, 1885-ben tűz pusztította, 1922-ben villámcsapás érte, 1948-ban pedig orkánszerű szél rongálta meg.

A településen található  Szent Mihály főangyal temetőkápolna és Szent Cecília kápolna.



Nagytárkánypusztai Szűz Mária neve-kápolna




Nyírespusztai Szent Márton püspök imaház




komment
süti beállítások módosítása