Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Apácatorna-Kisberzseny-Tüskevár

2017. március 24. 08:00 - Andre Lowoa

Apácatorna 191 lakosú község, Tüskevár mellett. A falu első írásos említése 1317-ből való. A somlóvásárhelyi premontrei apácák birtokolták, innen származik a község nevének előtagja, míg a torna név szláv eredetű. Mai névalakját 1898-ban kapta. A XV. század végéig királyi várbirtok. 1596-ban a török felégette, s csak a XVIII. században népesült be újra. A lakóházak 80%-a öreg, vályogból készült. Kiemelkedő műemléke az Árpád-kori templom. Az 1210-es években épült szentélyhez szervesen csatlakozik a templom, melyet az 1580-as összeírás Szent Katalin plébániatemplom néven említik.
A község jelentős szülötte Karácsony Imre történész és műfordító: összegyűjtötte és lefordította a Rákóczi-emigráció török oklevéltárát.

http://kd.bloglog.hu/page/14/


Urunk mennybemenetele templom





Kisberzseny 119 lakosú község a 8-as főközlekedési út mellett, Jánosházától keletre, 6 kilométerre fekszik. A települést 1398-ban említik először Nemes Berzseny néven. A középkori oklevelek szerint két település létezett a területen. Nagyberzseny a török időkben elpusztult, míg Nemes Berzseny átvészelte a hódoltságot.

http://kd.bloglog.hu/page/14/


Szent Mihály templom







Tüskevár 577 lakosú község a 8-as főközlekedési út és a 20-as/Szombathely- Veszprém- Székesfehérvár- Budapest/ vasútvonal mentén, Devecsertől 7 kilométerre, északnyugatra fekszik. Már az őskorban is éltek itt emberek. A település területén a honfoglalás korában letelepedett Jenő törzs leszármazottjai éltek. 1321-ben Nogienewként tett róla említést egy oklevél. Mai nevét a török elleni harcok emlékére kapta, amikor Kovács Mihály hadnagy a falut körbeölelő sáncokat tüskével erősítették meg. 1658-ban már ezen a néven szerepel a település. A földművelésből és állattenyésztésből élők mellett jelentős volt a kézművesek aránya. A fazekas-művészet kiemelkedő jelentőségű a faluban. A fafaragók munkája is jelentős. Székelykapuk, szobrok, faliképek, kopjafák, játékok, használati tárgyak, borhoz díszdobozok, talicskák, sakkfigurák, mécses lámpák kerülnek ki kezeik közül. A régi homokbányánál egy gyurgyalagtelep található.

http://kd.bloglog.hu/page/14/

Kisboldogasszony-templom

 

alapítva: 1731.

A templomot 1762 és 1767 között emelték, barokk stílusban, a győri Stórum János építész tervei alapján. Falába építették be Garai János temesi gróf sírkövét. Itt őrzik a hajdani pálos templom kétüléses stallumát.



 

komment
süti beállítások módosítása