Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Kolontár

2017. március 23. 18:01 - Andre Lowoa

Kolontár 814 lakosú község Ajka és Devecser között félúton a 80-as főközlekedési út és a 20-as/Szombathely-Veszprém-Székesfehérvár-Budapest/ vasútvonal mentén fekszik. Neve az első telepesekre utal, jelentése karintiai. 1272-ben egy oklevélben családnévként említik: Korontálként. 1532-ben török fennhatóság alá került az akkori két település, Nagykorontál és Kiskorontál, s elnéptelenedett. 1743-ban és 1765-ben az Esterházy család német telepesekkel telepítette be. A kedvezőtlen birtokviszonyok miatt elaprózódott földeken megélni nem tudók a XX. század elején Amerikába vándoroltak. 1772-ben épült katolikus templomát érdemes felkeresni. A természet iránt érdeklődők a falu körüli csodálatos bakonyi tájakon barangolhatnak. A Lőrintei-tó és a Kolontári-erdő védettségre javasolt. A településhez tartozó legelőkön ősgyep- és lápmaradványok találhatók, valamint az őshonos tölgy- és nyírfák.

http://kd.bloglog.hu/page/14/


Magyarok Nagyasszonya-templom

 

Alapítva: 1935.

1935-ig a devecseri plébániatemplom filiájaként szerepel, ekkor kapott önálló plébániai rangot. 2001-től oldallagos plébániaként látják el.

Kolontár csaknem teljesen katolikus település; műemlék jellegű templomát 1772-ben emelték barokk stílusban a Mária Terézia által betelepített német ajkú lakosok, tornya 1824 körül készült el. A templomot 1933-ban megnagyobbították.



komment
süti beállítások módosítása