Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Bodorfa-Káptalanfa-Nemeshany

2017. március 23. 19:35 - Andre Lowoa

Bodorfa 153 lakosú község Devecsertől 10 kilométerre, délnyugatra fekszik. A legenda szerint barátok éltek itt, erre utal a középkori eredetű templom rommaradványa és a község belterületén feltárt temető. A Kígyós-patak partján, Devecser és Sümeg között fekvő csendes községben magyar és német nyelvű lakosok élnek. Először 1412-ben említik, Sarosbodorfalu néven.

http://kd.bloglog.hu/page/12/


Magyarok Nagyasszonya-templom







Káptalanfa 863 lakosú község Devecsertől 12 kilométerre, délnyugatra fekszik. A helység neve 1464-ben tűnik fel először. Az 1715-ös összeírás idején a népesebb falvak közé tartozott. Legutóbbi földesura gróf Esterházy Tamás volt.
Plébániáját 1751-ben létesítették, templomát 1788-ban építették.

http://kd.bloglog.hu/page/12/


Szeplőtelen Fogantatás-templom


alapítva: 1750.





Nemeshany 415 lakosú község Devecsertől 6 kilométerre, délnyugatra fekszik. A „Hany” helységnév a magyar régi hany (mocsár, láp, ingovány) főnévből keletkezett. A „Nemes2 előtag kisnemesi lakosokra utal. Nevét 1230-ban már említik. Egy részét akkor már nemesek birtokolták, másik része várföld volt. Két község török idők alatti-utáni összeolvadásból alakult ki a falu. A török hódoltság alatt majdnem teljesen elnéptelenedett. A visszatérő nemesek újjáépítették és felvirágoztatták a községet. A hódoltság után egészen a jobbágyfelszabadításig nemesek lakták.
Hírnevet szerzet a községnek a nemeshanyi csipke.
Barokk katolikus temploma az egykori Szentgyörgy faluból áthozott kőből készült 1797-ben.

http://kd.bloglog.hu/page/12/


Szűz Mária neve-templom

komment
süti beállítások módosítása