Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Kislőd

2017. március 18. 22:22 - Andre Lowoa

Kislőd 1310 lakosú község Ajkától 6 kilométerre, északkeletre a 8-as főközlekedési út és a 20-as/Szombathely- Veszprém- Székesfehérvár- Budapest/ vasútvonal mentén, Városlőd mellett. Elnevezése a bakonyi erdőispánsághoz tartozó, az erdőóvók foglalkozásához kapcsolódó lődöz ige származéka. 1336-ban már mezővárosi kiváltságait említik egy oklevélben. A török időben a település többször is puszta lett. 1730-ban Padányi Bíró Márton püspök német telepesekkel népesítette be, akik erdő- és földműveléssel, állattenyésztéssel foglalkoztak. Kőedénygyár, vas- és üveghámor működött a településen. 1845-ben a településen tűzvész pusztított.
A falu egyik fő vonzereje az Európában egyedülálló egyháztörténeti és kegytárgy gyűjtemény.
A XVII. században épült templom barokk stílusú oltára is említést érdemel.
A természetkedvelők számára a községet övező erdőkben nyílik lehetőség a kirándulásra.

http://kd.bloglog.hu/page/14/


Szent József és Szent Vendel-templom

 

alapítva: a XIV. században, újjászervezve 1752.

A barokk templom 1770-1780-ban épült, a berendezés jelentős része is ebből az időből maradt fenn. A copfstílusú keresztelőmedence 1778-ban készült.

Korábban is volt temploma a falunak, de az ősi romokra 1748-ban épült templom hamar szűknek bizonyult, ezért újat építettek. A mai templom hajója kétboltszakaszos, a szentély boltozatán lévő freskó a Szent Család menekülését ábrázolja. A főoltárkép Szent Józsefet ábrázolja. A templom missziókápolnáját 1852-ben Ranolder János püspök emeltette, ebből a korból származik a Szentháromság-szoborcsoport is. Szép a barokk szószék és a késő barokk keresztelőkút.

komment
süti beállítások módosítása