Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Jásd

2017. március 18. 22:01 - Andre Lowoa

Jásd 838 lakosú község Várpalotától északnyugatra, 20 kilométerre fekszik a Gaja-patak mentén. A XII. században már bencés apátság állt a település helyén, melynek néhány szép román stílusú kőfaragványát a veszprémi Bakony Múzeum őrzi. Kettős sáncú földvára a kelta időkből maradt. A községtől délre fekvő Szentkutat évente kétszer messzi földről  is felkeresik a gyógyulásra vágyó hívők.
A római katolikus templom 1866-ban épült, benne barokk fa Mária-szobor található.

http://kd.bloglog.hu/page/11/


Szűz Mária, a Világ Királynéja templom

 

alapítva: 1788., akv.: 1828-tól, az előtte lévők elégtek

A késő barokk stílusú, Szűz Mária, a világ királynéja tiszteletére szentelt templom 1792-ben épült, homlokzatát 1860 körül romantikus stílusban átalakították.

Ezen a területen 1164-ben alapítottak bencés apátságot, melynek templomát 1182 környékén fejezték be. A művészettörténészek szerint a székesfehérvári bazilika kőfaragói dolgoztak itt is, ami azt mutatja, hogy nagyon befolyásos ember lehetett az építtető: valószínűleg Csák Lőrinc udvarispán. A templom a török korban a kolostorral együtt megsemmisült; néhány köve és szobra a tihanyi múzeumba került, egy faragott köve a mai templomban látható. Az új templom 1792-ben épült, de 1862-ben a faluval együtt leégett. A mostani templom a régi falainak felhasználásával 1865-66-ban készült. Ekkor került ide a gyönyörű barokk Mária-szobor, melyet a győri búcsúsok hoztak: hársfából készült, tölgyfa berakással. A templom képeit Károly Gyula festette. A szószék Sugár Gyula faszobrász alkotása, ő készítette a lourdes-i barlang szobrait is.

Jásd zsákfalu, nagyon régóta lakott helyen fekszik. A mai községtől délre valószínűleg lakótornyos földvár állt, és ezen a területen már a vaskorban volt a kelta lakosságnak áldozóhelye. A területen 1164-ben alapítottak bencés apátságot, melynek templomát 1182 környékén fejezték be. A templom a török korban a kolostorral együtt megsemmisült. Jásdra 1757-ben a Zichyek sok szlovák családot telepítettek; a község ma is őrzi a szlovák hagyományokat.


komment
süti beállítások módosítása