Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Csesznek

2017. március 18. 19:05 - Andre Lowoa

Csesznek 561 lakosú község a Magas – Bakony északi peremén terül el. A helység a 82-es főközlekedési út és a 11-es/Győr-Veszprém/ vasútvonal mentén fekszik. Középkori történelmét várának története jelenti, a XIII. század első felében már létezett, az írásos források 1234-ben említik először. A XVIII. században járási székhely volt.
A XVIII. században épült  római katolikus temploma egyszerű, homlokzata tornyos. Egyik harangja még a XV. századból származik, gót betűs feliratán: ”Hilf Got Maria Pecatori” (Isten anyja, Mária, segíts rajtunk, bűnösökön) olvasható. Templomában ma is megtalálható a Bakony legrégibb harangja.
A mészkővonulat éles gerincén áll a gótikus csesznek vár maradványa. Vélhetően IV. Béla idején épült, s urai között olyan neveket találunk, mint Szapolyai János, Török Bálint és Bethlen Gábor. A vár utolsó tulajdonosa az Esterházy család volt, s miután ők 1780-ban elköltöztek, az elhagyott várkastély állapota romlásnak indult. Az 1810-es földrengés, majd a tűzvész végső pusztulását okozta.

http://kd.bloglog.hu/page/11/


Kisboldogasszony-templom

 

alapítva: 1872.

A barokk templom a XVIII. században épült, bár később átalakították. Értékes kincse a várkápolnából származó XV. századi harang.

A harang német-latin felirata (Hilf Gott Maria Beratot) döntötte el 1799-ben, hogy a harang a katolikus templomba kerüljön.






komment
süti beállítások módosítása