Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Bánd

2017. március 18. 22:19 - Andre Lowoa

Bánd a 8-as főközlekedési út, valamint a valamikor megépülő S8-as gyorsforgalmi út mentén, Veszprémtől észak-nyugatra, 10 kilométerre lévő német nemzetiségi 646 lakosú község, a Séd-patak melletti dombgerincen magasodó középkori Essegvár romjaival, jellegzetes látványt nyújt. A Bakony hegység lankákká szelídülő vonulatai között húzódik meg a már az Árpádkorban is lakott település, Bánd. A környék kellemes sétákra csábít a kanyargós Séd völgyében és a környező erdőkben; a fák sűrűjében a napsütötte tisztásokon, s a patak menti réteken tavaszonként hóvirágok és ibolyák nyílnak, s vadcsapások jelzik, hogy vadakban gazdag e vidék. Komoran merednek a háztetők fölé Essegvár romjai, a vadregényes középkort idézve, amikor még Igmándiak, Lőrenteiek, s a Rozgonyiak voltak az urai, s igazi rablólovagok módjára ki-kicsaptak a környékre. A vár sziluettje hozzátartozik a faluképhez és felkapaszkodva a dombhátra, hol a bokrok között az egykori Kálvária kövei pihennek, kitárul a táj. A török harcok során a vár alatt meghúzódó falu elnéptelenedett és csak a XVIII. században kezdett ismét új életet. Német telepesek érkeztek a faluba magukkal hozva saját hagyományaikat, melyeket új színnel gazdagították a vidék építészetét és népművészetét. Jellegzetes tornácos házaik sok helyütt még most is állnak és Karácsonykor elevenen él továbbra is a kedves sváb népszokás. Népviseletbe öltözött lányok „christkinli”-k járnak házról házra és boldog karácsonyt kívánnak a ház lakóinak.
A községből jól megközelíthető a közeli Miklós Pál-hegy, amely Európa egyik jelentős tiszafás területe. Az őshonos állományú, 213 hektáros erdőrész, 1892 óta védendő, 1951-től országos jelentőségű természetvédelmi terület. A közelben több kisebb barlang található, közülük kettő néhány 10 méter hosszúságban, a völgytalpról nyúlik bele a várhegybe. A környező erdőkben jól jelzett turistautak vannak, s épül az a turistákat szolgáló kerékpárút, amely a patak völgyében Veszprémig vezet. A település neve magyar eredetű személynév. Bánd középkori másik megnevezése, a Seg is magyar eredetű: dombot, magaslatot jelent, ami a hegygerinc – jellegre utal.

http://kd.bloglog.hu/page/11/


Szent Anna-templom


A templom 1795-ben épült, barokk stílusban. Műemlék.



komment
süti beállítások módosítása