Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Bakonyszentlászló

2017. március 18. 22:08 - Andre Lowoa

Bakonyszentlászló 2037 lakosú község az Északi-Bakonyban a 11-es/Győr-Veszprém/ vasútvonal mentén, Zirctől északnyugatra 15 kilométerre fekszik. A helység alapítása az oklevelek tanúsága szerint Szent László király nevéhez fűződik. Bakonyszentlászló gyógyforrását a XVIII. századtól kezdve napjainkig használják.
A római katolikus „Kerek” templomot 1779-ben építette Esterházy Pál. Homlokzata tornyatlan, csak oldalt van egy kis fatornyocskája. A görög kereszt alaprajzú templomot kupola fedi. A főoltár, a szószék és a gyóntatószék XVIII. századi barokk munkák.
Az evangélikus templom XIII. századi, román kori templom maradványaira épült 1800 körül. Homlokzatán hegyes sisakú, zömök torony emelkedik, szentélye a nyolcszög három oldalával zárul. Főbejáratának lépcsőjén tárták fel a román kori templom kapubélletének töredékét.
Jelentős emléke az Esterházy-kastély és kastélypark a kénes forrásáról.
A Kőpince-barlang a község határában található, mely a hagyomány szerint a bakonyi betyár Savanyó Józsi tanyája volt.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/


Szent László-templom

 

alapítva: 1790.

Az ún. kerek templomot 1779-ben emeltette az Esterházy család, 1993-ban felújították.

A templom oltárképe Szent Lászlót ábrázolja, Anton Zolinger munkája, a stációk Szecskó Tamás alkotásai. A faragott fa sekrestyeszekrény népies, a főoltár és a szószék copfstílusú.

komment
süti beállítások módosítása