Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Bakonybél

2017. március 18. 22:04 - Andre Lowoa

Bakonybél 1473 lakosú észak-bakonyi község, Zirctől nyugatra, 17 kilométerre fekszik a Som-hegy aljában. Bakonybél története szorosan összefonódott a bencés apátságéval, amelyet 1018-ban Szent István alapított. Az Árpádok korában jelentős szellemi központ volt, a török időkben azonban fokozatosan pusztulásnak indult. A XVIII. század végén pedig németekkel telepítettek le a faluban. 1815-1859 között messze földön híres üveghuta működött a Bakonybélhez tartozó Somhegypusztán. A település a Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet területén fekvő igen kedvelt kirándulóhely. Szépsége a természetrajongók ezreit vonzza az év minden szakaszában.
A festői környezet mellett építészeti kincse bencés templom és kolostor. Az épületegyüttest Szent István alapította. A Szent Móric tiszteletére emelt együttes felépítése a király sógora, Boldog Günther nevéhez fűződik. Itt remetéskedett 1023-1030 között Szent Gellért, Szent Imre herceg nevelője, mielőtt csanádi püspök lett. A kolostor és a templom a XV. századtól kezdve fokozatosan pusztult. A XVIII. században újra felépítették: 1724-ben indult meg a kolostor építése, 1750-1782 között készült el a barokk templom. Az egyszerű épület homlokzata mellett jobbra áll a torony; szentélye félköríves. Belső tere egyhajós. Oltárképét Dorfmeister István festette 1779-ben. Szép a templom barokk és rokokó stílusú berendezése. A templomhoz csatlakozó egykori bencés kolostor parkja ma arborétum.
A Néprajzi Múzeumban a helyi faszerszám-készítés emlékei találhatóak. A település a régi időktől napjainkig a bakonyi fafaragás központja.

http://kd.bloglog.hu/page/11/


Szent Móric (Mauríciusz) és Vértanútársai apátsági templom




Borostyán-kúti Szent Gellért-kápolna


A kápolna 1825-ben épült, 1899-ben újjáépítették. 2012-ben felújították.

komment
süti beállítások módosítása