Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Ajka-2013. augusztus 5. 15:43,45

2017. március 14. 07:05 - Andre Lowoa

Ajka 32806 lakosú város Veszprémtől 30 kilométerre, nyugatra a 8-as főközlekedési úton. A helységet érinti a 20-as/Szombathely – Veszprém- Székesfehérvár- Budapest/ vasúti fővonal is. Ajka már a csiszolt kőkorszak óta lakott hely volt. Kelta törzsek, majd rómaiak hoztak létre itt nagyobb települést. Őket a hunok, a keleti gótok, a longobárdok, az avarok, a frankok majd a szlávok követték. A honfoglalás után a fejedelmi törzs birtokolta. Nevét valószínűleg a terület birtokosáról kapta. Első okleveles említése 1214-ből való. A XIX. században az itt talált szénnek és az 1878-ban megkezdetett üveggyártásnak köszönhetően a település fejlődésnek indult. 1937-ben a világ első kriptongyára itt kezdte meg működését.1959-ben Ajka város lett.
A Helytörténeti Múzeum a város történetének bemutatása mellett otthont ad Borsos Miklós szobrászművész alkotásainak, valamint Fekete István és Molnár Gábor írók emléktárgyainak is.
A Kristálymúzeumban a világhírű helyi üveggyár termékeit csodálhatják meg az érdeklődők.
A Városligetben csónakázó tó, fedett uszoda, nyitott medencék, s az egész évben nyitva tartó kemping várja a látogatókat.
A Csinger- völgyi Parkerdőben a Bányászati Múzeum a bányászat történetébe enged bepillantást, eredeti berendezésével, ásvány- és kőzettárlattal. Érdemes felkeresni a Hőerőmű Emlékházat, valamint az Őslény- és Kőzettárat is. A Parkerdő rendezett, kiépített útjain kellemes séta tehető. Geológiai értéke miatt érdemel említést a padragi sziklakibújás.
A Tósoki-kápolna romjai 1790-bol valók. A régi belvárosban néhány szép barokk lakóház látható.

http://kd.bloglog.hu/page/14/




komment
süti beállítások módosítása