Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Felsőpáhok

2017. március 12. 08:57 - Andre Lowoa




Felsőpáhok 571 lakosú középkori eredetű község Hévíztől 3 kilométerre, nyugatra fekszik az Alsópáhok-Zalacsány összekötő út mentén. 1259-ben Paah, 1369-ben Felpah, 1773-ban pedig Felső Pahok a falu nevének írásos említése. Az elnevezés tímár, cserzővarga foglalkozású szolganépek falujára utal.

http://nyd.bloglog.hu/page/8/



Szent Kereszt megtalálása-templom

 

A templom a község legmagasabb pontján épült 1872-ben. Helyén azelőtt is templom, körülötte temető állt. A Szent Kereszt megtalálása tiszteletére állított templomot 1873. május 3-án, a búcsú napján szentelte fel Szabó János esperes, zalaszántói plébános.

A mai templom helyén 1369-ben már kőből épített templom állt a Szent Kereszt tiszteletére. A török hódoltság alatt az épület romokban állt. Először 1728-ban, majd 1734-ben renoválták a hívek adományaiból. A felsőpáhoki templom a környék anyatemploma volt. Filiálisai: Alsópáhok, Szentandrás, Egregy és Sármellék. A templom a XVIII. sz. végére ismét romos állapotba került, így amikor 1778-ban Alsópáhok új templomot kapott, Bajzáth József veszprémi püspök a plébánia székhelyét Felsőpáhokról Alsópáhokra helyezte át. Az új templom megépítésére 1864-ben kezdődött el a faluban a gyűjtés. Közel tíz évbe telt, amíg a ma is látható új templom 1872-re felépült.

Az oltárt, a padokat és a szószéket a veszprémi püspök adományozta. Az orgonát egy nagykanizsai német orgonakészítő állította. A templom többi tárgya részben a régi templomból származott, részben a veszprémi és budapesti oltáregyletek ajándékaként került ide. Később kőbástyával vették körül a templomot.

 

komment
süti beállítások módosítása