Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Hévíz-2013. augusztus 5. 11:28

2017. március 09. 02:12 - Andre Lowoa

Hévíz 4634 állandó lakosú város Keszthely közelében Magyarország legismertebb gyógy- és idegenforgalmi központja. A tó környéke lakott volt már az újkőkorban, a rómaiak jelenlétéről tanúskodnak az előkerült korabeli lakóházak részletei, Jupiter isten oltárkőve stb. 1328-ban: Heuwyz a tó megjelölésére. 1946: Hévízszentandrás és Egregy egyesüléséből: Hévíz. A melegvíz jelentésű Hévíz közszó vált helynévvé. A meleg vizű tónak és földrajzi fekvésének köszönhetően Hévíz már a kőkorszak végétől folyamatosan lakott hely volt. Az 1952-ben létrehozott Állami Gyógyfürdőkórház profilja a reumatológiai betegségek gyógyítása, és a műtétek utáni rehabilitáció volt. 1965-ben a kormány Hévízt országos gyógyhellyé nyilvánította, 1968-ban pedig felépült a Télifürdő. Hévíz 1992 május 1-én lett Zala megye 7. városi rangú települése.
A közeli Egregy római katolikus temploma a XIII. században épült, jelentős műemlék. A szentélyében középkori freskók nyomai látszanak.
A modern öttornyú római katolikus templom 1998-ban szentelték fel.
A tó vízének jótékony, gyógyító hatását már ősidők óta ismerték. Írásos emlékként először a veszprémi káptalan bizonyságlevele emlékszik meg róla, mely 1328-ból való.  A XVIII. század végén már orvosi ismertetés jelent meg a kiváló hatású gyógyvízről. A 44 400 négyzetméter vízfelületű tó a világ második legnagyobb melegvizű tőzegfenekű gyógytava. A több tízezer évvel ezelőtt feltört víz jótékony hatását már a római korban felismerték, de gyógyfürdővé csak 1795-ben gróf Festetics György, a terület birtokosának kezdeményezésére alakították. A földesúr fürdőházakat létesített, állandó orvosi felügyeletet biztosított. 1800-ban már 500 vendégről írnak a korabeli dokumentumok, majd megjelentek az osztrák és német látogatók is. Ma már a tófürdőt látogatók száma évente 700-950 ezer fő körül mozog, a vendégnapok száma meghaladja az egymilliót. A nagyobb szállodákban a gyógykezelések szinte minden formája megtalálható. A 38,5 méter mély tó és a környező égeres parkerdő természetvédelmi terület.

http://nyd.bloglog.hu/page/8/

komment
süti beállítások módosítása