Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Cserszegtomaj

2017. március 07. 08:02 - Andre Lowoa

Cserszegtomaj 2929 lakosú nagyközség a Keszthelyi-hegység délnyugati részén, a Keszthelyt körülvevő dombvonulaton, a Balatontól 4 kilométerre fekszik. A lélekszámához viszonyítva rendkívül nagy és tágassága folytán Európa egyik legkülönösebb települése. Az első írásos emlékek 1400-ból származnak. Már előtte is lakott település volt, amelyet bizonyítanak az avar- és római kori urnasírok. A község két részből áll, Cserszegből és Tomajból, melyek 1846-ban egyesültek. Cserszeg nevének jelentése: a nádtetős házak tetőszerkezetét cserfából készített szeggel illesztették össze. Egyesek szerint ebből alakult ki a község nevének első tagja. Valószínűbb azonban, hogy a sarkot, szegletet, némely esetben kiemelkedő helyet is jelentő ősi „szeg” szavunk párosul a cserfákkal benőtt területtel. A név másik fele személynévből származik: a honfoglaláskor a Balaton északnyugati részét a Tomaj nemzetség szállta meg.
A település nevezetessége a világon egyedülálló, 1983-ban feltárt Kútbarlang, amelyet kútásás közben fedeztek fel 52 méter mélységben. A barlangászok közel 3 kilométer barlang-labirintust tártak itt fel. A járatokat az ős-Hévíz meleg vize alakította ki a dolomit és a homokkőréteg határán.
Híres a község nyugati részén a panorámás Arborétum és Természetvédelmi Terület.
A cserszegi részen található a keszthelyi Georgikon kísérleti szőlészeti intézete. Innen indult hódító útjára többek között a Cserszegi fűszeres nevű szőlőfajta.
Cserszegtomaj földrajzi elhelyezkedése, erdőkoszorúja látványosságot, nyugodt pihenést és kirándulási lehetőséget kínál az ideérkezőknek. A községet szép fekvése és jó levegője miatt egyre többen keresik fel és közülük sokan építkeznek itt.

http://nyd.bloglog.hu/page/8/


Rózsafüzér Királynéja-templom




Szent Anna-kápolna






komment
süti beállítások módosítása