Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Bazsi

2017. március 04. 19:18 - Andre Lowoa

Bazsi 488 lakosú község Zala és Veszprém megye határán fekszik, 20 kilométerre a világhírű gyógyfürdőhelyhez, Hévízhez és 23 km-re a Balatonhoz. A szubmediterrán éghajlatú település határánál húzódik a Balaton-felvidéki Nemzeti Park. Bazsi környezete tiszta, jó levegőjű, a vidék erdőségeinek is köszönhetően, melyek kirándulási lehetőséget is kínálnak. Őshonos itt a szelídgesztenyefa, a község határában több száz éves fák találhatóak. Bazsi községet hivatalos okiratban először 1248-ban említik, Tátika vár helyének határjárásában. A török időkben többször feldúlták a falut, templomát is elpusztították. Bazsi barokk stílusú temploma a mai helyén 1731-ben épült, majd 1787-ben átépítették. Ekkor kapott tornyot és sekrestyét is. A szőlőhegyi kápolna az ottani birtokosok és Teréz asszony támogatásával épült 1870-ben. Egyesületi formában működik a kisközségben az 1959-ben alakult Bazsi Pávakör, mely több magas elismerés, kitüntetés, díj birtokosa. Az aktívan működő pávakör a falu rendezvényein túl a környékbeli események állandó szereplője is.
Bazsi szülötte Simon István költő, akinek itt látható emlékháza mellett kapott helyet egy paraszti eszközöket bemutató tárlat is. A kirándulások után jólesik egy-egy pohár kitűnő minőségű bazsi bor, melyet a vulkanikus talaj ad e vidéken.

http://kd.bloglog.hu/page/12/




Nagyboldogasszony-templom


A mai templom elődje 1731-ben épült, de 1778-ban már romosként említik, ezért Bajzáth püspök segít újraépíteni. A mai templom 1787-ben nyerte el jelenlegi arculatát, barokk stílusban.

komment
süti beállítások módosítása