Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Kisapáti-Nemesgulács

2017. február 21. 08:04 - Andre Lowoa

Kisapáti a 29-es/Tapolca-Székesfehérvár-Budapest/ vasútvonal mentén, a Szent György-hegy keleti oldalában fekvő 360 lakosú község, Tapolcától 5 kilométerre található. Ugyancsak a községtől keletre halad a Balatonba futó Eger-víz. A Szent György-hegy bazaltoszlopai magasodnak a község fölött, s itt halad a hegytetőre a zöld jelzésű turistaút. A csaknem lapos tetejű bazaltplatóról csodálatos panoráma nyílik a Tapolcai-medence vulkáni kúpjaira. A bazalttörmelék-lejtőn kitűnő talajon teremnek a Szent György-hegy híres szőlői, borai: a rizling, az ezerjó és a szürkebarát. 1237-ben Hegymagassal együtt szerepel az oklevelekben, de megkülönböztetésül a Szent György-hegy másik községétől, teszik hozzá az Apáti jelzőt. Az Apáti név a pannonhalmi apátság tulajdonára utal, a Kis- előtag Monostorapátitól való megkülönböztetésül kerülhetett a névbe. A későbbi név előtagja, a Sáros, határának minőségére utal. Valószínű, hogy a Balaton magasabb vízállása miatt lápok, vizes, agyagos talajok voltak jellemzők a vidékre. A XVIII. században a vidék száradásával legelőik, szántóik többet teremnek. Az állatállomány is növekszik. A legnagyobb megélhetési forrást a hegyoldalakban megművelt szőlők adták. Jelentős a gyümölcstermesztés is, amit Tapolcán értékesítenek.

http://kd.bloglog.hu/page/12/



Szent Kereszt felmagasztalása-templom



Szent Kereszt felmagasztalása-kápolna


A kápolna 1245-ben épült, román stílusban. Átépítve 1414-ben. Helyreállítva 1958-ban.



Nemesgulács 1032 lakosú község a 29-es/Tapolca-Székesfehérvár-Budapest/ vasútvonal mentén, Tapolcától 6 kilométerre, délre fekszik. A Tapolcai-medence déli részén, a Gulácsi-hegy nyugati oldalának tövében fekvő település, mely az Árpád-kortól lakott. A török időkben elnéptelenedett, majd a XVIII. század elejétől újra benépesült. Kőbányájáról vált ismerté.
A római katolikus templom 1850-ben, klasszicista stílusban épült. A templomkertben található Mindszenty József emlékművet 1989-ben avatták fel.

http://kd.bloglog.hu/page/12/


Páduai Szent Antal-templom

 

alapítva: 1944.

A mai templomot 1845 és 1850 között építették, kívül klasszicista, belül késő barokk jegyekkel. A tornya 1853-ban készült el. A falu korábbi templomát 1725-ben építették újjá romjaiból, majd több mint száz évvel később készült el a mai templom.





komment
süti beállítások módosítása