Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Zánka

2017. február 17. 09:10 - Andre Lowoa

Balatonakalitól nyugatra a széles, enyhén lejtős parti sáv Zánkánál egész kis medencét képez. Ide futnak be az északi Nivegy- völgy és Káli-medence vizei és útjai. Zánkánál a táj képe és a hegyeket felépítő kőzet anyaga is megváltozik. A parton permi vöröskövet találunk, az északnyugaton magasló Hegyes-tűvel azonban már megkezdődik a vulkanikus bazalthegyek sora. Zánka 1017 lakosú község, közlekedési csomópont, Tapolca és Nagyvázsony irányába innen indulnak az utak. A honfoglaló magyarok a XI. században népesítették be a község területét. Az első, 1164-ből fennmaradt oklevél csak néhány lakost említ. A törökök a falut 1548-ban felégették, a falu elnéptelenedett. A lakosság pótlására 1736-ban német családokat telepítettek be. A legnagyobb birtokosok ekkor az Esterházyak voltak. A XIX. században a lakosság főleg bortermeléssel és állattenyésztéssel foglalkozott. A község keleti határában 1975-ben adták át Közép-Európa legnagyobb gyermektáborát, amely ma Gyermeküdülő Centrum néven változatlanul minden kényelemmel és szolgáltatással felszerelt gyermekparadicsom. Strandja kisgyermekes családok számára is ideális, mivel a part egy részén a víz igen sekély.
Zánka dísze a község felett magasló, a XI. század végén épült román stílusú templom. A romos épületet a letelepült reformátusok 1786-ban felújították, a XIX. század végén a templom keleti oldalán tornyot emeltek. A szószéket ókori oszlopok tartják.
A község Tájháza egy háromosztatú zsellérház, amely 1736-ban épült, az újratelepítés elsőként elkészült épülete. A községben élő szőlőtermesztők, állattenyésztők, kovácsok, kőfaragók, nádazók, halászok bútorait és használati tárgyait mutatja be.
Az egykori bazaltvulkánt nagyrészt lebányászták, a csúcs megmaradt része a Balaton-felvidék egyik geológiai csodája. Az elhagyott bányaudvarról feltekintve a hatalmas bazaltoszlopok orgonasípszerű sora látható, tetejükről pedig csodás körpanoráma nyílik a Balaton középső vidékére, a Káli-medencére és a többi tanúhegyre. A Hegyestű ma a Balaton-felvidéki Nemzeti Park által védett terület, szépen kiépített bemutatóhely, gépkocsival is elérhető.

http://kd.bloglog.hu/page/13/


Jó Pásztor-templom


A templom alapkövét 1984. július 29-én tették le és kezdték építeni. A helyén korábban csak egy harangláb állt, amelyet nyitott toronyként építettek be az új épületbe. A felszentelését 1986. augusztus 10-én Dr. Szendi József érsek végezte.  Előtte a szentmiséket egy - a haranglábhoz közeli - Marosszéky-ház földszinti helyiségében, helyiségeiben tartották, amelyet 1931-ben bocsátott az ott lakó, illetve nyaraló katolikusok rendelkezésére.

komment
süti beállítások módosítása