Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Balatonszepezd

2017. február 17. 09:11 - Andre Lowoa

Balatonszepezd 356 lakosú községe közvetlenül a Balaton partján fekszik, Balatonfüredtől és Badacsonytól szinte egyforma távolságra. A 71-es főközlekedési út a településen halad keresztül. Vasúton a 29-es/Tapolca – Székesfehérvár – Budapest/ vonalon érhetjük el. Dombra épült település, erdők, hegyek veszik körbe. Az őskortól éltek ezen a területen emberek, őskori őrlőkőről, rézkori cserepekről, bronzkori halomsírok leleteiről szólnak feljegyzések.  Gazdasági életében a halászat mindig jelentős szerepet játszott, később a mezőgazdaság, a szőlőtermelés is. A XIII. században királyi udvarnokok lakták, később a veszprémi püspökség, majd a somogyvári bencés apátság birtoka volt. Fürdőtelepét a XIX-XX. századfordulón Víriusz Vince hozta létre saját birtokán, aki komoly érdekeket szerzett a filoxérajárvány idején a szőlőültetvények védelmében és új fajták meghonosításában.  A szőlőtermelés mellett ma is az idegenforgalom, a vendéglátás – magasabb szinten – lehet a település, a lakosság megélhetési, fennmaradási forrása.
A római katolikus templom a XIII. században épült román stílusban, viharba került halászok fogadalma alapján. A kis templom közvetlenül a part felett egy dombon áll, fehér tornya mutatta sokáig a halászoknak a hazavezető irányt.
A XVIII. század végén későbarokk stílusban épült református és evangélikus templom a falu központjában, egymással szemben állnak.
Látnivalói közül említést érdemel Dr. Sebestyén Gyula néprajztudós szepezdfürdői kastélya, valamint az előtte álló rovásírásos emlékkő (a „Pogánykő”), Viriusz Vince földbirtokos emlékoszlopa a nevét viselő Viriusz- telepen, valamint a vasútállomás közelében a strand bejárata előtt a világháború elesettjeinek emléket állító „Hősök-kútja” a turulmadárral.

http://kd.bloglog.hu/page/13/


Szent István király-templom

 

Az eredetileg román stílusú templom a XII-XIII. században épült - gótikus részletekkel -, majd a XVIII. században késő barokk stílusban átalakították.  A templom sekrestyéje középkori eredetű; a torony aljából csúcsíves kapun át jutunk a hajóba. Az oltárképet, mely azt a jelenetet ábrázolja, amikor Szent István felajánlja a koronát, Wansiedler József festette 1810-ben. 1816-ban készültek a copf stílusú főoltár fa gyertyatartói.

alapítva: 1936.



komment
süti beállítások módosítása