Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Balatonrendes

2017. február 17. 09:14 - Andre Lowoa

Balatonrendes 121 lakosú község, a Balaton északi partján, Badacsony és Révfülöp között helyezkedik el. A 71-es főút átszeli a települést. A helység a 29-es/Tapolca – Székesfehérvár – Budapest/ vasúti vonalon megközelíthető. A község a római kortól bizonyítottan lakott volt. A Tepécs- hegyi kőbánya felé vezető út jobb oldalán, római kori villák téglamaradványai kerültek elő. Először 1328-ban említi okleveles forrás. A török időkben elpusztult, később újratelepült. Az északi part teljes hosszában a fejedelmi törzs szállásbirtoka volt. Népességét a Benedek- rendiek térítették meg. A községben az állattartás, a halászat és a nádvágás volt a jellemző. A szőlőterület a XIX. század végén nagyrészt elpusztult. Mesterembereik tányért, köcsögöt, tálat korongoztak a Tepécs oldalából bontott anyagból. Pincéje a jelenlegi Kerekes-domb oldalában, ma is ép. 1991. október 1-jétől önálló község, előtte Ábrahámhegyhez tartozott.
A középkorban a Szent Fülöp és Jakab apostolok tiszteletére emelt templom körül épültek a község házai. A régi templom elpusztult, az élet újbóli megindítása után a hívek a tóti, majd a kővágóörsi plébániához tartoztak.
A római katolikus templomot 1763-ban, barokk stílusban építették Péter és Pál tiszteletére. A templom legutóbbi felújítása az 1980-as évek közepén kezdődött.
A harangláb a XIX. század elején épült vörös homokkő feszülettel.
Savanyúvíz-forrását Pálköve mellett, már Fényes Elek is említi.

http://kd.bloglog.hu/page/12/


Szent Péter és Pál-templom


A templom 1770-ben épült barokk stílusban, majd 1945 után újjáépítették. Tornya XIX. századi, szentélye XVIII. századi barokk. 

komment
süti beállítások módosítása