Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Dörgicse

2017. február 16. 09:08 - Andre Lowoa

Dörgicse 267 lakosú község a 29-es/Tapolca-Székesfehérvár-Budapest/ vasútvonal mentén, a Balaton-felvidéken Balatonfüredtől 16 kilométerre, nyugatra, a Balaton partján fekszik a 310 méter magas Balázs-tető és a 324 méter magas Nagy erdő közötti völgyben fekszik. A völgyben három Dörgicse alakult ki a történelem folyamán: Alsó-, Felső- és Kisdörgicse. A három községet 1950-ben egyesítették. A dörgicsei völgyet, amely a falu körül kiszélesedik, északról a 377 méter magas Halom-hegy vulkáni kúpja zárja le, mögötte mintegy 7 kilométerre Nagyvázsony fekszik. A községen áthalad a Bere- árok vize, amit a környék néhány karsztforrása táplál. A Dörgicséket félkaréjban szőlők, majd távolabb karsztligetek, erdők övezik. A terület turistaútjai a hegytetőket is érintik, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra és a környék völgyeire. A házak ablakaiból is látni lehet a gyönyörű balatoni panorámát.  A Balaton-felvidéken már az őskor embere is élt. Hitvilágára utal az az anyag női szobrocska, amelyet az alsódörgicsei ásatásoknál találtak. A termékenységi istenséget formálta meg az őskori alkotó. I.e. 350 táján harcias kelta törzsek jelentek meg a Balaton környékén is. Ők tették általánossá a vas használatát. A kelta temetők és telepek nyomai sűrűn keretezik a Balatont, így Dörgicsén is megtalálhatók. Dörgicsén is találtak római faragott kőleleteket, vízvezeték rendszert, amiket a Nemzeti Múzeumban, a Tihanyi Múzeumban és a keszthelyi Balaton Múzeumban őriznek. Négy szőlőhegye már a középkorban ismert. A szőlő a legfontosabb létfenntartási forrás volt. A kaszáló kevés a környéken, azért az állattartás nem jelentős. Szőlőtermesztéssel, baromfitenyésztéssel foglalkoztak. Híresek az ezerjóból, a rizlingből és a leánykából készített borok.
Az evangélikus templomon a hitéért 1674-1677 között gályarabságot szenvedett Zsédenyi István evangélikus lelkész táblája látható.
A boldogasszonydörgicsei/Alsódörgicse/ római katolikus templomrom a XIII. században, román stílusban épült tornyos templomának romja a Gernye-hegy lejtőjén található.
Az egykori szentpéterdörgicse/Felsődörgicse/ római katolikus templomrom a XIII. század első felében egybeépült kettős, azaz két hajóval és két szentéllyel rendelkező román stílusú templomának romja.
A középkori kifaluddörgicsei/Kisdörgicse/ római katolikus templomrom egyhajós, íves szentélyű XIII. századi, Szent Miklós tiszteletére emelt templomának romjánák romjai.

http://kd.bloglog.hu/page/13/

Szent Imre-templom


A templom 1820-ban épült, klasszicizáló későbarokk stílusban.




komment
süti beállítások módosítása