Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Szentkirályszabadja

2017. február 13. 07:48 - Andre Lowoa

Szentkirályszabadja 2390 lakosú község Veszprémtől 5 kilométerre, délkeletre fekszik. Környéke a római kortól lakott, s a község hazánk egyik legrégebbi településeinek egyike. Első okleveles említése a XIII. századból maradt fenn.
A római katolikus templom XII. században román stílusban, majd a torony XIII. században gótikus stílusban épült. Később barokkizálták.
A Talián-Horváth-kastély a XVII-XVIII. században épült.
Jelentős emléke Radnóti Miklós Emlékháza.

http://kd.bloglog.hu/page/13/


Szent István király-templom

 

alapítva: a XIII. században, újjászervezve 1789., akv.: 1808-tól

A templom a XIII. században épült, román stílusban, de a későbbi gótikus átépítés elemei is láthatóak rajta.

A templom apszisa félkör alaprajzú, tornyát valószínűleg a XIV-XV. században építették; a mai hajó viszont a barokk kori újjáépítés eredménye.
A bejárat felett kis román stílusú résablakot van, a torony felső részén lévő csúcsíves nagy ablakok mutatják a gótikus stílusú átalakítás jegyeit.
A hajóba vezető - késő gótikus, reneszánsz elemeket vegyítő - kapu felett az egykori birtokos család, a Rátold nemzetség címere látható.

Szomorú, tragikus irodalmi nevezetessége is van Szentkirályszabadjának: itt írta utolsó versét, a Razglednicák negyedik darabját a kiváló költő, Radnóti Miklós.

 

komment
süti beállítások módosítása