Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Balatonalmádi - 2013. augusztus 3. 23:06

2017. február 11. 07:42 - Andre Lowoa

Balatonalmádi 8055 lakosú város a 71-es főútvonal, valamint a 29-es/ Tapolca- Székesfehérvár- Budapest/ vasútvonal mentén helyezkedik el. A helység területén már a római korban is laktak. Az üdülőváros négy, korábban jól elkülönülő település egybeépüléséből fejlődött ki. Északkeleti része az ősi Vörösberény község, melyet Szent István király 1020 körül az akkor alapított veszprémvölgyi apácakolostornak adományozott. A város központi részének helyén elterülő szőlőhegy viselte eredetileg az Almádi nevet. Káptalanfüred, amely a régi Zala megyéhez tartozott, majd Vörösberény Almádihoz csatolásával alakult ki a város mai területe. 1877-ben kezdődött Almádi fürdőélete. 1899-ben Kneipp-féle gyógyintézet létesült. A Győr-Alsóörs közötti vasútvonal megépülte után, 1908-tól a község ugrásszerű fejlődésnek indul. 1909-ben kapta meg a Balatonalmádi nevet.
A veszprémi úton található az egyedülálló, kőfallal erődített református templom, ami eredetileg román és gótikus stílusban épült, majd 1789-ben barokk toronysüveget kapott.
Innen nem messze, a Balaton irányában áll a vörösberényi római katolikus templom, melyet 1777-79-ben építettek barokk stílusban. Különösen szépek a templom freskói, Bucher Ferenc veszprémi festő alkotásai.
A Dr. Óváry Ferenc utcában álló 1930-ban épült szecessziós Szent Imre római katolikus templom nevezetessége a Szent-Jobb- kápolna. Ez a budai várban állt, de 1957-ben lebontották, és itt építették fel újra. A kápolna dísze Róth Miksa híres, Szent Istvánt ábrázoló mozaikja.
A vörösberényi jezsuita rendház barokk stílusú, egyemeletes, a balatoni népi építészet elemeit tükröző XVII. századi épület. 1993-1997 között itt működött a Balaton Akadémia.
Kompolthy Tivadar emlékműve a Kompolthy és Martinovics utca sarkán található. Veszprémi hírlapíróként a balatonalmádi Balaton-kultusz megteremtője.
Szép sétát tehetünk a Balaton-parti Öregparkban, ahol Petőfi/Izsó Miklós/, Rákóczi /Holló Barnabás/és Kossuth/Holló Barnabás/ szobra mellett három emlékművet is megtekinthetünk.



http://kd.bloglog.hu/page/13/

komment
süti beállítások módosítása