Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Öskü

2017. február 03. 08:48 - Andre Lowoa

Öskü 2304 lakosú község a 8-as főközlekedési út és a 20-as/Szombathely- Veszprém-Székesfehérvár- Budapest/ vasútvonal mentén, Várpalotától 8 kilométerre. délnyugatra fekszik. Egykor a rómaiak és avarok is laktak a falu területén. Nevét feltételezhetően a területén felépített Őskű elnevezésű várról kapta, melynek maradványai napjainkban is fellelhetőek. Az első írásos emlék 1082-ben említi először a falu nevét, Villa Es alakban. A honfoglalás után egyházi birtok volt, majd a XV. században az Újlaki család tulajdonába került. 1526 után a község elnéptelenedett és csak a XVIII. században települt be újra németekkel, majd szlovákokkal.
A kerek templom a XI-XII. században épülhetett, talán római őrtorony maradványának felhasználásával. Régebben azt hitték, hogy az Újlakiak várának lakótornya volt eredetileg, de az újabb kutatás szerint a vár a templom dombjának alján állott. A templom kör alaprajzú hajóján lőrésszerű ablakok nyílnak, s félköríves szentély csatlakozik hozzá. Félgömbös-gerezdes zsindelytető fedi a kis épületet.
A Basa-lak nevű kettős ház a szikladombon álló kerek templom alatt látható. A XV. századi, középkori épületet a XVIII. században átalakították.

http://kd.bloglog.hu/page/11/


Szent Kereszt megtalálása templom - Kerektemplom


A templom építési idejéről nincsenek információk. A formája alapján vélhetően Árpád-kori és a XI. században épült, román stílusban.
A sekrestyét a XV. században építették hozzá. 1700 és 1703 között átalakították.




komment
süti beállítások módosítása