Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Litér

2017. február 03. 08:53 - Andre Lowoa

Litér 1982 lakosú község a 72-es főútvonal mentén, Veszprémtől 7 kilométerre, keletre fekszik. A falu a honfoglalás után I. István király birtoka, majd a veszprémi Püspökségé. Első ízben 1082-ben említi oklevél. Határában ma is látható egy római kori villa és kútmaradványa, valamint a vízzel teli gátrendszer.
A római katolikus temploma modern stílusban, 1993-ban szentelték fel.
A református templom a XIII. század első felében épült, román stílusban. 1784-ben bővítették és barokk stílusban átalakították. Díszes déli kapuzata, amely a kis templom legfőbb értéke a tatárjárás után készült. A háromszögű oromzattal lezárt, bélletes kapu külső oszlopai egy-egy fekvő mancsai között emberfejet tartó oroszlán hátán nyugszanak. A baloldali középső oszlop helyén Jakab apostol szobra van, a jobboldalin valószínűleg Szent Péter alakja lehetett. Az oszlopfejezeteket növénymotívumok és állatalakok díszítik.

http://kd.bloglog.hu/page/13/


Lisieux-i Kis Szent Teréz-templom


A templom 1992-ben lett felszentelve.

komment
süti beállítások módosítása