Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Berhida-2013. augusztus 3. 14:51

2017. február 02. 09:11 - Andre Lowoa

Berhida 5827 lakosú város a Balaton-felvidék északkeleti és a Mezőföld északi határán, a Bakony nyúlványaitól délre, a Séd folyó völgyében, az M7-es autópálya és a 8-as főközlekedési útvonal között fekszik. Csomópontja a Várpalota-Lepsény, és a Litér- Szabadbattyán útnak. Északra Várpalota 12 kilométerre, keletre Székesfehérvár 25 kilométerre, nyugatra Veszprém 21 kilométerre fekszik. A helységet a 27-es/Veszprém-Lepsény/ vasútvonalon is elérhetjük. Az Öreghegyen műemlék jellegű a pincesor. A mai nagyközség négy helység: Berhida, Peremarton, Kiskovácsi és Peremarton- gyártelep egyesülésével jött létre. Peremartont már 1082-ben említi írás. Kovácsi 1926-ban, Peremarton 1939-ben csatlakozott Berhidához. Az előbbinek akkor 400, az utóbbinak 1200, az anyaközségnek 1500 lakója volt. A beolvadások, a gyáripar és a természetes szaporodás miatt folyamatosan nőtt a lélekszám. Ma 5860-an lakják. Az 1985-ös földrengés epicentruma volt.
A műemlékek sorában legfőbb látnivaló a XIII. században, gót stílusban épített Árpád-házi kőtemplom. Ritka építészeti munka a boltozat és a tetőzet stabilizálása, faanyag felhasználása nélkül. Mai barokk formáját a XVIII. században érte el.
A település északi határában található a peremartoni római katolikus templom, mely 1759-ben, barokk stílusban épült. Szentélyében J. I. Cymbal festményei találhatóak.
A református templom 1786-ban épült, a pelikános hangvetőjű, festett szószéke a XVIII. században készült.
Nevezetesség a Kisfaludi Stróbl Zsigmond által, az 1950-es évek végén készített hősi emlékmű.
Hasonló a Kiskovácsi utcában is látható, mivel annak idején ez a rész még önálló település volt.
A Vilonya felé vezető út bal oldalán zsidó temető húzódik, ahova ma már nem temetkeznek, de a falu őrzi a régi, főként kereskedő-lakók nyughelyét.

http://kd.bloglog.hu/page/11/



komment
süti beállítások módosítása