Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Balatonkenese-2013. augusztus 3. 14:51

2017. február 02. 08:26 - Andre Lowoa

A település az M7-es autópálya és a valamikor megépülő M82-es autópálya mellett, valamint a 71-es főútvonal mentén, körülbelül 10 kilométer hosszan terül el. A 3293 lakosú város Balatonakarattya és Balatonkenese egyesítésével keletkezett. A helység a 29-es/Tapolca- Székesfehérvár – Budapest/ vasúti vonalon is megközelíthető. A több mint 5000 hétvégi ház és nyaraló hatalmas, 12 km hosszan elnyúló rendezett, parkos, virágos üdülőtelepet alkot. Kenese első említésére a veszprémvölgyi apácakolostor görög nyelvű alapító oklevelében került sor, 990-ben. A település neve szláv eredetű, fejedelmet, vezérurat jelent. A középkorban királyi halászok, vadászok, udvarnokok kiváltságos népe lakta. A történelmi megpróbáltatások nyomát őrzik a Magas-partok oldalába vájt “lakhelyek”, amiket a néphagyomány Tatárlikaknak, Töröklikaknak nevez. Jelentősebb szerephez a település a Rákóczi-szabadságharc idején jutott. Vak Bottyán és Béri Balogh Ádám serege a község melletti Hosszúmezőn győzte le 1707-ben Rabutin osztrák tábornok csapatait. Érdekesség, hogy Széchenyi István 1846-ban a Kisfaludy gőzös fedélzetén először Kenesére látogatott.
A világháborúk áldozatainak emlékét egy német-magyar katonai temető is őrzi.
A római katolikus templom a XIX. században épült fel.
A hazánkban másodikként itt emeltek, 1899-ben Kossuth Lajos emlékére szobrot, mely Gerenday Béla alkotása.
A református templom gótikus tornyú épületét 1568-1570 között emelték, majd a török pusztítás után barokk stílusban átépítették. A kertjében álló kopjafa az 1532-ben tartott kenesei országgyűlés emlékére készült. A templom tornyához láncolt faág a híres akarattyai Rákóczi-szilfa villámtört ága 1967-ből.
A község helytörténeti gyűjteményét, a megőrzött dokumentumokat és a paraszti élet eszközeit a Falumúzeum mutatja be.
Az Ezerjó Bormúzeum és Pincegaléria borok bemutatásával, képzőművészeti kiállítások rendezésével és árusítással foglalkozik.
Itt született Soós Lajos költő.

http://kd.bloglog.hu/page/13/


komment
süti beállítások módosítása