Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Somogyapáti

2016. december 09. 10:21 - Andre Lowoa

Somogyapáti 571 lakosú község Szigetvártól 6 kilométerre, északnyugatra fekszik a Lad-Szigetvár összekötő út mentén. A Zselicben a mai megyehatárhoz közel található település történelme során hosszú ideig Somogy megyéhez tartozott. Közigazgatásilag hozzá tartozik Adorján, amit korábban Adorjánpusztának hívtak. Kedvező földrajzi adottságainak köszönhetően régóta lakott hely. Már a dunántúli vonaldíszes kerámia népei is itt éltek (i.e. 4000-2800 között), és az újkőkori lengyeli kultúra (i.e. 2800-2500) is hagyott hátra leleteket. A régóta lakott vidék itt is kedvező természetföldrajzi adottságainak köszönhette fejlődését. Először Apati néven került be a település neve az évkönyvekbe egy 1332-1337-es lajstromba. A név arra utal, hogy valamelyik apátság birtoka volt ekkor a falu. Legvalószínűbb, hogy az adorjáni apátsághoz tartozott. A településnév előtagja a volt vármegyére utal. A török időkben elnéptelenedő községbe lassan szivárogtak csak vissza a magyarok. Mellettük németek is érkeztek, bár a XIX. századra színtiszta magyar településsé vált.
Lakossága túlnyomórészt római katolikus. Műemlék jellegű templomuk 1777-ben barokk stílusban épült. A templom kertjében áll Nepomuki Szent János és Szent József szobra.
A lakosság kisebb részét jelentő reformátusoknak haranglábot építettek.

http://dd.bloglog.hu/page/6/


Szent László-templom



Dióspusztai Szent Mihály-kápolna


A kápolnát egy családi házból alakították ki 1953-ban. 2005-ben felújították.

komment
süti beállítások módosítása